30/05/2024
Najnovije vesti
Dani-sremusa-2023-organizatori-manifestacije-Taor-Povlen-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Održana manifestacija Dani sremuša na Povlenu

Autor 24/04/2023

Manifestacija „Dani sremuša“ održana je u subotu, 22. aprila u selu Donji Taor na Povlenu, pod sloganom „Uberi zdravlje“ radi promocije vrednosti biljke sremuš, rasprostranjene na planini Povlen.

Turistički potencijali Taorskih vrela u Donjem Taoru su neozabilazna destinacija svih posetilaca manifestacije „Dani sremuša“. Takođe, postioci rado odlaze na izvor reke Skrapež, Makovište, Taoski grad, Vidikovac i Taorski hram koji je u izgradnji.

Program manifestacije je održan kod Doma u Donjem Taoru, uz takmičenje ekipa u spremanju jela u kojima je sremuš obavezan dodatak ili osnovni sastojak jela. Prvo mesto u spremanju jela od sremuša osvojila je ekipa Magleš 1, drugo Magleš junior, treće Sač 18+. S obzirom da je sremuš sve zastupljeniji u ishrani, objavljene su dve knjige recepata za jela od sremuša. Organizatori manifestacije pripremili su vredne nagrade u pogledu vaučera, domaćih proizvoda

za pobednike. Program je upotpunila muška pevačka grupa iz zaseoka Delić na Povlenu. Ovogodišnja manifestacije je priređena na Dan planete Zemlje. Zbog toga su prikazane izložbe, dečijih radova „Bio otpad, a sad je figura“ i fotografija sa konkursa „Zeleni zavičaj“. Marinko Lugonja je održao predavanje o značaju čuvanja planete Zemlje, zdravoj životnoj sredini i čuvanju prirode koja nas okružuje.

Za meštane Donjeg Taora u prostorijama Osnovne škole „Milan Marković“ priređeno je “Medicinsko selo” u organizaciji Doma zdravlja Valjevo. Policijska uprava Valjeva MUP-a Srbije je, u okviru manifestacije Dani sremuša, priredila promotvni štand.

Dani-sremusa-2023-otvaranje-Taor-Povlen-Turisticka-organizacija-Valjevo-prenosi-Objektva.rs

Presednica Skupštine grada Valjeva, Snežana Rakić je svečano otvorila devetu po redu manifestaciju „Dani sremuša“. Organizatori celodnevne manifestacije u prirodi su Udruženje za razvoj turizma i zaštitu prirode „Taorska vrela“, Klub ARS Nova, Turistička organizacija Valjevo, Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja uz podršku lokalne uprave Valjeva.