17/04/2024
Najnovije vesti
Festival Tahir Kulenović Valjevo flautisti 2024 FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs vesti Valjevo

Završeni susreti flautista – proglašeni laureati (video)

Autor 26/02/2024

Tradicionalnim koncertom pobednika završeni 26. susreti flautista “Tahir Kulenović”. Koncertu pobednika prethodilo je proglašenje najboljih učesnika i ogogodišnjeg laureata.

Ovogodišnji žiri na čijem se čelu nalazio Miomir Simonović (umetnički direktor susreta) za najbolje flautiste proglasio je Unu Brkljač, učenicu četvrtog razreda OMŠ Petar Kranjčević iz Sremske Mitrovice (laureat za osnovnu školu), Katarina Teofanov iz Srednje muzičke škole “Isidor Bajić” iz Novog Sada postala je laureat u kategoriji srednjih škola, dok je laureat za akademije pripao Kseniji Agafonovoj, studentkinji II godine Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.

Laureat festivala pripao je Uni Brkljač- pobedniku kategorije osnovnih škola, čiji talenat i scenski nastup je učinio da žiri nije imao velikih problema pri izboru najboljeg.

Tradicionalno su dodeljeni i laureati za ansamble koji su pripali ansamblu “Flautisimo” sastavljen od flautista tri beogradske mizičke škole i polaznika iz muzičke škole iz Sremske Mitrovice i triu “Comodo” iz Novog Sada. Nagrađen je i najbolji klavirski saradnik- Ela Banković Savčuk iz Novog Sada, dok je titula najboljeg pedagoga pripala Jeleni Vlaović iz Sremske Mitrovice.

Direktorka škole Suzana Radovanović Perić, umetnički direktor Miomir Simonović i profesor Aleksandar Burkert prilikom uručenja laureata najboljim ansamblima

Nakon proglašenja najboljih i odličnog koncerta pobednika Suzana Radovanović Perić, direktorka Muzičke škole “Živorad Grbić” nije krila zadovoljstvo.

-Izuzetno smo zadovoljni, najpre jer susreti pokazuju jedan snažan kontinuitet koji je sa godinama sve kvalitetniji i jači. Najpre da krenemo od broja učesnika jer su ovo bili najbrojniji susreti do sada. Učestvovalo je 144 soliste i čak 20 kamernih ansambala. Okupili smo za ovih pet dana celu bivšu Jugoslaviju u Valjevu, ali i drage kolege iz Bugarske. Ono što je utisak svih nas je da je nesumljivo porastao kvalitet izvođaštva, ali da je i ujednačenost ove godine bila primetnija nego ikada. Hrabri činjenica da su izvođači sve profesionalniji, i to od najmlađeg uzrasta, ta izvođačka i umetnička svest u tim mladim bićima se gradi bukvalno u svim sredinama. I definitivno, koliko god da je ovo neko vreme površnosti i nekih tmurnih i besmislenih sadržaja, ono kao da budi inat u svim najpre starijim umetnicima- pedagozima da se bore za neku svoju lepotu i svoju životnu misiju i prenose je na najmlađe naraštaje. To je nekako i glavni utisak ovih susreta, provejavao je i kroz takmičarske dane, a isto toliko i kroz koncertne nastupe, i kroz koncert otvaranja na kome smo slušali Mateja Zupana i Filipa Milisavljevića, ali i ovaj koncert pobednika susreta”.

Objektiva.rs – Pojavili su se i novi centri flaute, neke nove škole?

-Da, to je ono što na ovim susretima raduje. Definitivno se pojavljuju novi pedagozi i nove sredine i to što je ta neka demetropolizacija kulture definitivno nešto što je sada muzička stvarnost Srbije. Mi smo i ove godine imali flautiste iz velikih centara – Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, tradicionalno Valjeva, ali i neke manje sredine jednim posvećenim radom i prisustvom mladih i edukovanih pedagoga znaju da itekako iznenade, a opet da to ne ispadne “incident”. Ovo nije prvi put da su učenici iz Sremske Mitrovice u Valjevu, već nekoliko puta se u Valjevo vraćaju- svake godine sve jači. A mi nekako želimo da verujemo da su upravo ovi susreti jedan od razloga što ova deca i njihovi pedagozi napreduju.

Una Brkljač- laureat 26. susreta flautista “Tahir Kulenović”

Svojevremeno je Valjevka Marija Obradović bila laureat festivala. I od tada je proteklo nekoliko godina. Marija je tada bila učenica IV razreda Osnovne muzičke škole “Živorad Grbić”.

Ove godine to je uspelo Uni Brkljač, učenici IV razreda Muzičke škole “Petar Kranjčević” iz Sremske Mitrovice. O svom uspehu u velikoj konkurenciji na ovom festivalu Una kaže:

-Ja sam drugi put u Valjevu, prošle godine sam bila laureat za osnovnu školu. Sada sam laureat festivala i presrećna sam. To mi mnog znači jer mi je donelo puno novih iskustava. Atmosfera je stvarno lepa, svi su prijateljski nastrojeni i to mi se baš sviđa. Dobila sam dosta saveta od svih članova žirija, a posebno od moje nastavnice. Ja sam zapravo došla sa pet i po godina u Muzičku školu i rekla sam da hoću da sviram. Krenula sam polako, i evo me ovde.

Objektiva.rs: Da li je flauta bila tvoj izbor?

-Flauta je bila moj izbor. Moji roditelji su bili da idem ili na klavir ili na violinu, ali sam ja rekla “Ne – flauta”. Ja sam zapravo čula za flautu, i čula sam kako ona zvuči. U mojoj porodici se niko nije bavio muzikom i moji dalji planovi su vezani za Srednju muzičku školu, a moje velika podrđka je moja nastavnica Jelena Vlaović koja je uz mene od prvog dana muzičke škole.