28/02/2024
Najnovije vesti
odbornik-Dragomir-Vitorovac-20-05-2022 Valjevo vređao žene

ZBOG VREĐANJA ŽENA SA ZASEDANJA SKUPŠTINE UDALJEN ODBORNIK VITOROVIĆ

Autor 20/05/2022

Odbornik liste “Aleksandar Vučić – za našu decu” u Skupštini grada Valjeva, Dragomir Vitorović, inače član Narodne seljačke stranke, isključen je sa današnjeg zasedanja lokalnog parlamenta jer je sa skupštinske govornice uvredio žene.

Hronološki, na početku zasedanja Skupštine, prilikom usvajanja dnevnog reda, većina odbornika je glasala protiv ponovnog razmatranja Odluke o nagradi Grada Valjeva, na predlog Željka Trifunovića, odbornik Lokalnog fronta VA – Slobodni ljudi, iako je Trifunović, sa skupštinske govornice na početku današnjeg zasedanja pojasnio da, u momentu glasanja za nagradu Grada Valjeva za 2021. godinu, nije imao informaciju da je protiv Mališe Pajkovića u toku krivični postupak.

Bezmalo identičan predlog za dopunu dnevnog reda današnje sednice Skupštine, takođe u formi dopisa, dostavio je i Đorđe Pavlović, šef Odborničke grupe SPS-JS. Obrazlažući svoj predlog, Pavlović kaže da Mališi Pajkoviću, poljoprivredniku iz Kotešice, treba da bude oduzeta nagrada Valjeva jer su odbornici, tek nakon usvajanja predloga, saznali da je Mališa Pajković lice protiv koga je podignuta optužnica za teška i nečasna krivična dela kao što su zloupotreba maloletnog lica i trgovona ljudima. Pri tome Pavlović naglašava da se uručenje nagrade Pajkoviću može tumačiti kao podrška odbornika Skupštine Grada Valjeva licu protiv kog je u toku krivični postupak, pri tome napominjući da nagrađeni treba da vrati i novčani iznos nagrade.

I pored insistiranja da glasanje o oduzmanju nagrade Mališi Pajkoviću bude javno glasanje, neposrednim prozivanjem odbornika, kako Pavlović reče, imenom i prezimenom: “Da se zna ko je za, a ko je protiv” – velika većina odbornika glasala je protiv Pavlovićevog predloga, podizanjem ruku.

Tu se za reč javlja odbornik liste “Aleksandar Vučić – za našu decu”, Dragomir Vitorović, član Narodne seljačke stranke, koji, pored ostalog, kaže:

A s kime je Mališa Pajković vodio ljubav, nećemo ići kod notara da overimo to. Skupština se ne bavi kriminalnim ničijim dosijeom. Je l’ da se time bavi pola odbornika ne bi sedelo ovde, ili većina ne bi sedela i velika je greška, prilikom izbora za odbornika, što se ne donosi lekarsko uverenje i izvod iz kaznene evidencije,” kaže odbornik Vitorović, i dodaje:

Privatna stvar je Mališin privatni život. I Mališi nije potrebno da se bavi trgovinom ljudima, Mališa se bavi trgovinom stokom. A Mališa, žena ako mu treba, pored njegove žene, može je čak i kupiti!
Pun Beograd toga, a i u Valjevu ih ima. Svi mi skrivamo oči pred onim što vidimo po pijacama šta se radi, i ostalo
.”

Reagovala je Mila Grujičić, odbornica nezavisne Odborničke grupe “Valjevo u srcu” pozvavši sve odbornice da, u znak protesta, na pet minuta, izađu iz skupštinske sale. Na njen predlog, iz sale je izašla i većina odbornika.

Nakon petominutnog prekida zasedanja, odbornik Vitorović, koji se prethodno javio za repliku, ponovo izlazi za skupštinsku govornicu:

“Vi niste razumeli. U Valjevu ima najmanje 50 Albanki koje su prošene uz novčanu nadoknadu i kako se to zove?” Predsednica Skupštine, prof. dr Snežana Rakić mu je izrekla opomenu, ali odbornik Vitorović dodaje: “Ako se neko oženi uz novac, i to Albankama, zar to nije kupovina?”

Tim povodom, pozivajući se na Član 104 i Član 107 Poslovnika o radu Skupštine, šef Odborničke grupe SPS – JS, Đorđe Pavlović predlaže udaljavanje sa skupštinskog zasedanja Dragomira Vitorovića, člana Narodne seljačke stranke i odbornika Odborničke grupe “Aleksandar Vučić – za našu decu” u Skupštini Grada Valjeva:

“Ovaj govor odbornika Vitorovića je jedna od onih stvari koje bi bilo najbolje da se nikada nisu dogodile; od vređanja žena, preko vređanja drugih lica na nacionalnoj osnovi, do pokušaja da se opravda lice koje je optuženo za teška krivična dela.

Takođe je nedopustivo da Vitorović ima saznanja o krivičnom delu, kao što je trgovina ljudima, a da to nije prijavio nadležnim organima,” rezimirao je Pavlović.

Predlog o isključenju odbornika Vitorovića, u skladu sa poslovnikom, predložila su još četiri odbornika, čime je ispunjena Odredba o udaljenju odbornika sa sednice Skupštine grada.