25/06/2024
Najnovije vesti
Zdrava-Srbija-logo

Zdrava Srbija – Organizatori Tešnjarskih večeri da promene mesto koncerta Zdravka Čolića

Autor 08/08/2023

Poverenik Gradskog odbora Zdrave Srbije Valjevo, Nebojša Tadić, navodi da je “neverovatna drskost organizatora Tešnjarskih večeri da ignorišu zahteve brojnih intelektualaca, rodoljubivih udruženja, pokreta i političkih stranaka da se promeni mesto održavanja koncerta Zdravka Čolića”, pored ostalog je navedeno u saopštenju za javnost.

“Poslednjih desetak dana smo svedoci prave bure reagovanja na najavu održavanja koncerta Zdravka Čolića na mestu gde je porušena kasarna 17. puka Drinske divizije.

Valjevci se nikada nisu pomirili sa rušenjem kasarne koja je bila jedan od simbola našeg grada, ne samo u arhitektonskom smislu, nego i u istorijskom, jer je iz nje slavna Drinska divizija krenula u svoj pobedonosni pohod za odbranu i oslobođenje Srbije. Na 100. godišnjicu od završetka Prvog svetskog rata, umesto da Centralna proslava bude u Valjevu i u toj kasarni, te 2018. godine je kasarna srušena, što je bilo pravo poniženje naših predaka i svih Valjevaca.

Sadašnja vlast nije učestvovala u tome, ali je sada dozvolila organizaciju koncerta i time novo skrnavljenje i ponižavanje tog svetog mesta, imajući u vidu sve tu umrle ranjene borce iz slavnih bitaka na Ceru i Kolubari, kao i obolele od tifusa.

Među umrlima je bila i Nadežda Petrović, velika srpska slikarka, koja se kao dobrovoljac prijavila da leči ranjene i bolesne. Oko kasarne sahranjivani su borci čiji broj još uvek nije utvrđen.

Očigledno je da organizatori koncerta nikada nisu čuli za plemenitog Grka Janisa Janulisa, meštanina sela Agios Mateos, koji je svoje zemljište ustupio vojnicima slavne Drinske divizije za groblje i logorovanje.

Nakon ekshumacije i premeštanja posmrtnih ostataka u mauzolej na ostrvu Vido, velikodušni Janis Janulis nikada više nije obrađivao to zemljište, a ni do danas to nisu činili njegovi potomci iz poštovanja prema herojstvu i stratištu srpskih vojnika, kojima su se divili.

Te vojnike su poštovali predsednik francuskog parlamenta Pol Dešanel, ministar inostranih poslova Žan Mari Pison, slavni maršal Franš Depere i general Žerefis.

Divili su im se i engleska doktorka Elsi Inglis, Elen De Penenren, Mejbel Sinkler koja je u Kragujevac došla 1915. na čelu 3. jedinice Srpskog potpornog fonda pod upravom Ledi Pedžet, supruge Ralfa Pedžeta, britanskog diplomate.

Da li je moguće da ti vojnici, nacionalne gromade, toliko poštovani od belosvetske elite, sada 2023. godine u Valjevu ne zaslužuju poštovanje Uprave grada Valjeva, koje su proslavili širom sveta za večna vremena?!

Ne prihvatamo nijedan izgovor da ne postoje uslovi da se koncert bilo koje velike zvezde, pa i Zdravka Čolića, održi na nekom drugom mestu i time spreči sramno skrnavljenje jednog takvog istorijskog spomenika.

Ukoliko se svi ovi zaista istorijski utemeljeni argumenti ne uvaže, jedino što nam preostaje biće da pozovemo Valjevce da, poštujući svoje pretke, slavnu istoriju i sveto mesto, bojkotuju ovaj koncert”, rečeno je u saopštenju info službe Gradskog odbora Zdrave Srbije Valjeva.