26/05/2024
Najnovije vesti
Valjevska gimnazija Valjevo filološki susreti Dan škole

ZLATO ZA GIMNAZIJALCA

Autor 06/12/2021

Najuspešniji takmičar “Integral kupa” iz Valjeva je učenik drugog razreda specijalizovanog matematičkog odeljenja, Mihailo Lekić iz Valjevske gimnazije, koji je osvojio prvu nagradu i zlatnu medalju.

Podsećamo, u subotu 4. decembra 2021. godine u organizaciji Podružnice matematičara Valjevo i Valjevske gimnazije održan je 5. Međunarodni matematički turnir ,,Integral kup“, koji je ove godine održan kombinovanim pristupom, uživo i upotrebom informaciono – komunikacijskih tehnologija, na internetu.

Upravo zahvaljujući takvom pristupu omogućen je međunarodni karakter turnira, u aktuelnim uslovima, uz učešće 170 takmičara iz pet država: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije i s ponosom ističemo da valjevski matematičari nastavljaju da pored promocije nauke, negovanja matematičkog podmlatka rade i na stvaranju novih mostova saradnje i prijateljstava u obrazovnoj zajednici na prostoru nekadašnje SFRJ.

Na turniru su se takmičili učenici od šestog razreda osnovne do drugog razreda srednje škole, a veoma zapaženu ulogu su imali i mladi matematičari iz Valjeva.

Svi takmičari su pokazali izuzetno visok stepen odgovornosti, kreativnosti u rešavanju problema i poštovanja protivnika, jer su na najbolji mogući način prihvatili propozicije turnira, pružajući pun doprinos da pobede takmičarski duh i nova prijateljstva.

U ekipnoj konkurenciji nagrade su dodeljene u dve kategorije. U konkurenciji gimnazija iz Srbije koje rade prema programu matematičke gimnazije, najuspešnija bila je ekipa Matematičke gimnazije iz Beograda, druga – ekipa gimnazije ,,Svetozar Marković“ iz Niša, a treća gimnazije ,,Jovan Jovanović – Zmaj“ iz Novog Sada. Ekipa Valjevske gimnazije je osvojila 4. mesto.

U konkurenciji ostalih gimnazija najuspešnija bila je ekipa Šabačke gimnazije, drugo mesto je osvojila ekipa gimnazije ,,Bežigrad“ iz Ljubljane, a treće ,,Druga gimnazija“ iz Maribora.

Najuspešniji takmičar iz Valjeva bio je Mihailo Lekić, učenik drugog razreda Valjevske gimnazije, koji je sa maksimalnim brojem poena osvojio prvu nagradu i zlatnu medalju.

Realizaciju turnira pomogao je Grad Valjevo.