28/02/2024
Najnovije vesti
Vidikovac pogled Valjevo aerozagadjenje kraj oktobra 2021. FOTO Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs iz Valjeva

AERO ALARM: 51 DAN ZAGAĐENOG VAZDUHA U VALJEVU OD POČETKA GODINE

Autor 14/03/2023

Bez većih promena koncentracija štetnih čestica. Najviša srednja dnevna koncentracija u sredu, 8. marta 2023. suspendovane PM10 čestice 108,89 μg/m3, navodi Lokalni odgovor u sedmičnom izveštaju o kvalitetu vazduha u Valjevu.

„Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena u ponedeljak, 6.3. u vrednosti 67,08 μg/m3. U četvrtak, 9.3.2023. je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 8 časova u vrednosti od 353,69 μg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u četvrtak, 9.3.2023. u 8 časova vrednost od 160,75 μg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Vazduh u Valjevu bio je zagađen. Svako je mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje.

Na dan 13.3.2023. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2023. godine zabeležen ukupno 51 dan sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 μg/m3), čime je premašen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

Tabela 1. Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

Dijagram 1. Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, Valjevo, od 6. do 12. marta 2023. Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

Komentari:

Snaga zajednice. U Beogradu su prošle nedelje održane konsultacije u okviru pripreme za izradu Strategije zaštite životne sredine. U konsultacijama su, pored predstavnika Ministarstva za zaštitu životne sredine i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, učestvovala udruženja koja se bave zaštitom životne sredine iz cele Srbije.

Učesnici su razgovarali o prioritetima i ciljevima buduće strategije, kao i o problemima koji utiču na naše okruženje. Učesnici sastanka su istakli potrebu da se što više organizacija i građana uključi u proces.

Na sastanku u Beogradu su učestvovali predstavnici organizacija i inicijativa iz Valjeva: Lokalni odgovor, Evropski pokret, Irevolucija i grupa VIVA. Konsultacije su održane u okviru projekta Volvox – Snaga zajednice koji zajednički realizuju Mladi istaživači Srbije, Beogradska otvorena škola i Regulatorni institut za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine”, navedeno je u sedmičnom izveštaju Lokalnog odgovora iz Valjeva.

Izvor informacija

Građanska mreža za merenje aerozagađenja https://sensor.community/en/

Informacije o oceni kvaliteta vazduha u Valjevu su preuzete sa Državne merne mreže

http://www.amskv.sepa.gov.rs/pregledpodataka.php?stanica=22

Kvalitet vazduha Ekstremna ekologija https://xeco.info/xeco/vazduh/

Podaci o uticaju na zdravlje i preporuke su preuzete iz EU Air Quality Index

https://ec.europa.eu/environment/air/pdf/Air%20quality%20index_final%20report.pdf