25/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Svečanost u čast Vojislava Andrića

Svečanost u čast Vojislava Andrića

Autor 13/03/2023

Svečana sala Valjevske gimnazije bila je mala da primi sve goste koji su došli na svečanost upriličenu povodom dodele Vukove nagrade dr Vojislavu Andriću, dugogodišnjem direktoru i profesoru ove škole.

Hor Valjevske gimnazije

Vojislav Andrić ovo prestižno priznanje dobio je za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i sveukupnom kulturnom prostoru. Kada se sve sabere i oduzme, ukupan Andrićev rad na matematičkom polju verovatno zaslužuje joj jednu istu. Njegovih 56 godina provedenih u ovoj ustanovi, od đačkog perioda, kasnije profesorskog i direktorskog zaslužio je jednu veliku sliku, a mnoge već krase hodnike gimnazije, jer je svojim radom postavio još jače temelje za svoje naslednike.

Gudački orkestar Muzičke škole “Živorad Grbić”

U kulturnom programu najpre je nastupio hor gimnazije, gudački orkestar Muzičke škole Živorad Grbić dodatno je ulepšao svečanost, koju je svojim glasom dočarao Marko Tomić uz gitarsku pratnju Siniše Nedića. Mnogobrojni govornici sećali su se profesorovih ideja i realizacija, i svega što ga opravdano svrstava u legende ove škole. Pozdravne reči uputio je i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

dr Vojislav Andrić

Vojislav Andrić je u svom emotivnom govoru rekao:

“Kao čovek koji je u ovoj zgradi prisutan 56 godina kao njen đak, profesor, direktor, đački roditelj, aktivni penzioner imam obavezu da iskažem nadublje poštovanje Valjevskoj gimnaziji za, u svim periodima pruženu šansu da radim, doprinosim, kreiram i budem koristan svojim školskim drugovima, profesorima, učenicima i njihovim roditeljima, kolegama, školi, gradu i širem okruženju.

Danas su u ovoj svečanoj sali dve diplome za Vukovu nagradu. U duhovnom, a ne materijalnom smislu, mala koja je dodeljena meni i velika koja pripada Valjevskoj gimnaziji. Naglašavam, velika jer ona sadrži i moju nagradu i nagrade svih mnogo slavnijih i za civilizaciju važnijih valjevskih gimnazijalaca. U njoj su sadržane sve Vukove, sve književne, sve Sterijine, sve Pjerove, sve muzičke, filmske, uopšte umetničke nagrade, naučne i sportske, lekarski podvizi, privredni poduhvati, društvena nadahnuća i mnogo toga još duhovnog i materijalnog, kreiranog u korist čoveka.

Slične reči za dobijenu priliku i veliku podršku dugujem i Društvu matematičara Srbije, koje je imalo sluha da prati i podrži mnoge ideje u oblastima rada sa darovitim učenicima i stručno pedagoškog usavršavanja nastavnika.

Moram istaći da svega toga ne bi bilo bez ljudi koji su kao mentori, autori i koautori, saradnici, kreatori i realizatori ideja učinili da u mnogo čemu uspemo. Naravno i bez mojih đaka i kolega – nastavnika koji su iz generacije u generaciju tim idejama davali snagu mogućeg i izvodljivog i povoljan rezultatski efekat svega što smo preduzimali u vaspitno – obrazovnoj sferi.

Velike zasluge za sve nesumnjivo ima moja porodica – supruga, deca i unučići koji su uvek bili prvi da sve podrže, a poslednji u vremenu odvojenom za njih i njihove želje i potrebe.”

Marko Tomić i Siniša Nedić

Mnogo je Andrićevih bivših učenika uvažilo svoga profesora dolaskom na ovu svečanost, mnogi od njih su ugledna imena na fakultetima, mnogi dokazani u svojim oblastima, mnogi sportisti su došli da sportski podrže čoveka sa dve velike ljubavi- matematici i rukometu.

Presedan je da je na svečanosti bila i Andrićeva učiteljica Milica Matić, koja je uprkos poznim godinama održala jedan dirljiv govor.