19/04/2024
Najnovije vesti
Air-in-City-of-Valjevo-Serbie-aerozagadjenje-jutro-24-11-2022-oko-8.30-am-sati-part-2.jpg FOTO Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs Valjevo

Aero Alarm: Od početka 2023. godine već 85 dana zagađenog vazduha

Autor 22/11/2023

Lokalni odgovor objavljuje prvi nedeljni izveštaj na početku grejne sezone 2023/24. o kvalitetu vazduha u Valjevu za prethodnu sedmicu. Izveštaj pokazuje da je nakon produžene tople jeseni, treća nedelja novembra donela zagađen vazduh.

Samo dva dana prethodne sedmice, u petak i subotu, Valjevci su mogli udisati relativno čist vazduh. Tri dana vazduh u Valjevu je, zbog koncentracija čestica prašine, imao ocenu loš, dok je u utorak vazduh u Valjevu bio veoma loš. Na dan 20. novembra 2023. prema podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2023. godine zabeleženo ukupno 85 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM 10 čestica iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3), čime je premašen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

Aero alarm: 144 dana zagađenog vazduha u 2022. – pročitajte ovde

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. U danima kada je vazduh bio zagađen svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

Tabela 1. Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

Nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu već četvrtu grejnu sezonu objavljuje udruženje Lokalni odgovor. Izvor informacija za koncentracije zagađujućih materija u vazduhu je Državna merna mreža za automatski monitoring kojom upravlja Agencija za zaštitu životne sredine.

Ocena kvaliteta vazduha (indeks) se obavlja na osnovu informacija koje objavljuje sajt Ekstremna ekologija. Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci I da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Dijagram 1. Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu u mikrogramima po metru kubnom (µg 3 ), Valjevo, Datum: 13.11.2023-19.11.2023. Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

Izveštaj je deo akcije “Aero Alarm 2.0 Borba za čist vazduh i participaciju u Valjevu” koju podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).