20/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Apel na građane – ne spaljivati travu i nisko rastinje na otvorenom
Vatrogasna-vozila-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Apel na građane – ne spaljivati travu i nisko rastinje na otvorenom

Autor 12/04/2024

Sektor za vanredne situacije u Valjevu apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

Podsećamo građane da, ukoliko primete požar, što pre obaveste vatrogasno – spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Takođe, loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara, a za nepoštovanje ove odredbe za fizička lica predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

Za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojom je zabranjeno spaljivanje ostatka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, za pravna lica zaprećena je kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Podsećanje – MUP – OPASNOSTI OD PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA – ovde

Odeljenje za vanredne situacije u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.