24/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Građanske inicijative – Prihvatanje zahteva opozicije je ključno za početak dijaloga
FOTO-IZVOR-Gradjanske-inicijative-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-Srbija

Građanske inicijative – Prihvatanje zahteva opozicije je ključno za početak dijaloga

Autor 12/04/2024

“Građanske inicijative pozivaju predsednicu Skupštine Republike Srbije da otvori temeljnu debatu o izbornim uslovima uz poštovanje preporuka Misije ODIHR.

Smatramo da je suštinski dijalog osnov za zaštitu demokratskih vrednosti i osiguranje integriteta izbornog procesa u Srbiji.

Takođe, tražimo hitno prihvatanje predloga opozicije da se formira komisija koja će proveriti birački spisak, otvori Radio-televizije Srbije za sve učesnike izbora i spoje beogradski i svi lokalni izbori. Prihvatanje ovih predloga bi predstavljalo prvi korak u kreiranju drugačije izborne atmosfere koja može obezbediti zaštitu izborne volje građana na narednim izborima.

Podsećamo i na jednu od sedam prioritetnih preporuka ODIHR-a kojom se traži prestanak sprovođenja funkcionerskih kampanja tokom izbora.

Po navodima ODIHR-a „predsednik Vučić, iako nije bio kandidat na ovim izborima, preuzeo je glavnu ulogu u aktivnostima kampanje i bio je stalno prisutan na događajima SNS-a, pojavljivao se na televiziji i bilbordima, čime je njegovoj stranci data neopravdana prednost”.

Izveštaj tadašnje predsednice Vlade od 15. marta ove godine o primeni preporuka, kaže da će se o ovoj preporuci razgovarati na inkluzivan način sa svim relevantnim subjektima.

Podsećamo na zahtev kampanje Ferka da se Predsednik Srbije isključi iz izborne kampanje, koju je podržalo hiljadu organizacija, pravnika i građana.

Ponovljeni postupak predsednika, koji suprotno zaključcima ODIHR-a daje ime jednoj od izbornih lista, pokazuje nedostatak političke volje i zahteva hitan odgovor Skupštine Srbije.

FOTO-IZVOR-Gradjanske-inicijative

Tražimo hitno pokretanje skupštinske debate o kršenju Ustava od strane predsednika Republike Srbije i početak najavljenog inkluzivnog razgovora o preporuci vezanoj za funkcionersku kampanju i učešće predsednika”, navedeno je u saopštenju Građanskih inicijativa.