28/05/2024
Najnovije vesti
izložba ulja i akvarela opus Ljubica Mrkalj u Moderna galerija Valjevo Objektiva.rs

“BELE ŽIVE PRIRODE” U MODERNOJ GALERIJI

Autor 15/03/2022

Izložba u Modernoj galeriji Valjevo, pod nazivom “Bele žive prirode” posvećena je slikarskom opusu Ljubice Mrkalj. Svečano otvaranje je u subotu, 19. marta 2022. godine, od 12 časova.

Ovom izložbom obuhvaćeno je 25 ulja na platnu i 21 akvarel, nastalih u periodu od 1990. do 2017. godine, označenih sintagmom “bela živa priroda”, kao znakom raspoznavanja opusa Ljubice Mrkalj, među drugim slikarskim opusima druge polovine XX veka. Nazivu su nekad dodavane odrednice – helenska, rimska, vizantijska.

Prema rečima Jelene Matić i njenom predgovoru u bogato opremljenom katalogu, pratećem izložbi u Modernoj galeriji Valjevo, naslov “Bele žive prirode” aludira na nazive većine slika čija je tematika mrtva priroda. U slikarstvu Ljubice Mrkalj prisutne su dve važne teme. Prva je bazirana na pitanjima istorizama kao kategorije stalnog posredovanja prošlosti i sadašnjosti u slikarstvu, dok se druga odnosi na subjektivno iskustvo otkrića predmeta kao posledicu slučajnosti i ponavljanja motiva.

Izložba “Bele žive prirode” posvećena slikarstvu Ljubice Mrkalj biće svečano otvorena u Modernoj galeriji u Valjevu, u subotu, 19. marta i traje do 8. maja 2022. godine.