19/06/2024
Najnovije vesti
Objektiva.rs Valjevo foto RIK RS

U INOSTANSTVU 77 BIRAČKIH MESTA

Autor 15/03/2022

Republička izborna komisija je na 26. sednici usvojila Odluku o određivanju biračkih mesta u inostranstvu za glasanje na izborima za predsednika Republike i izborima za narodne poslanike Narodne skupštine koji se održavaju 3. aprila 2022. godine.

Glasanje će biti organizovano u 34 države, odnosno na 77 biračkih mesta. To je najveći broj biračkih mesta koji će biti otvoren u inostranstvu, od 2004. godine. Za glasanje u inostranstvu prijavilo se oko 40 hiljada državljana Republike Srbije, što je takođe najveći broj prijavljenih birača od kada se izbori sprovode i u inostranstvu.

Države u kojima će biti organizovano glasanje: Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Velika Britanija, Grčka, Danska, Italija, Kanada, Katar, Kipar, Liban, Luksemburg, Malta, Mađarska, Nemačka, Norveška, Rumunija, Rusija, Severna Makedonija, Sjedinjene Američke Države, Slovačka, Slovenija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Švajcarska, Švedska i Španija.

Glasačka mesta će biti otvorena 3. aprila od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu, izuzev u Velikoj Britaniji, SAD i Kanadi gde će, zbog vremenske zone, glasanje biti održano 2. aprila u istom vremenskom intervalu po lokalnom vremenu, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova RS.

Odluku Republičke izborne komisije sa detaljnom listom svih 77 biračkih mesta u inostranstvu možete preuzeti ovde.