18/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Brzi i efikasni pregledi rendgenom u Domu zdravlja Hemikal

Brzi i efikasni pregledi rendgenom u Domu zdravlja Hemikal

Autor 30/06/2024

U Domu zdravlja Hemikal pregledi radiografije skeleta, grudnog koša i mekog tkiva rendgen aparatom su efikasni, traju do 10 minuta. Mogu biti obavljeni u stojećem, sedećem ili ležećem položaju. Nalaz i snimak mogu dobiti za 20 minuta nakon pregleda.  

Hemikal-rendgen-5-FOTO-Dragan-Krunic

U Domu zdravlja Hemikal, u Sinđelićevoj 28 u Valjevu, u upotrebi je rendgen aparat DuraDiagnost F30 čija je upotreba u znatnoj prednosti, prvenstveno za pacijente jer omogućava radiografije skeleta, grudnog koša i mekog tkiva za sve pacijente, kao što su bebe, stare osobe, nepokretne ili osobe koje se kreću uz pomoć kolica i drugih pomagala jer je pregled moguć u stojećem, sedećem i ležećem položaju.

Pregledi na rendgenu u Domu zdravlja Hemikal se zakazuju na telefon 065 689 40 60. Pacijenti na pregled dolaze uz uput lekara. Nalaz i snimak na CD-u dobijaju za 20 minuta.

Pregled traje 5 do 10 minuta, uključujući i uzimanje lične anamneze, pripreme pacijenta za pregled i izvođenje samog pregleda.


Hemikal-rendgen6-FOTO-Dragan-Krunic

DuraDiagnost F30 sistem se primenjuje na pacijentu koji sedi, stoji ili leži na trbuhu ili na leđima. Sve standardne procedure radiografije (DR) moraju biti u mogućnosti da obave:

• Rendgenske preglede skeleta, uključujući gornje ekstremitete, donje ekstremitete, kičmu, karlicu, lobanju, rebra itd. (npr. bočni pregled lakta, aksijalni pregled ramena itd.)

• Rendgenske preglede grudnog koša. (npr. pregled grudnog koša sa prednje i zadnje strane itd.)

Hemikal-rendgen-2-FOTO-Dragan-Krunic

• Rendgenski pregled mekog tkiva (npr. abdomen).

U Domu zdravlja Hemikal svim pacijentima, kojima je to potrebno, bivaju efikasno pregledani rendgen aparatom, bez obzira da li su hendikepirani, nepokretni ili strepe od pregleda. Pacijenti mogu biti vrlo mladi, počev od novorođenčadi,  ili vrlo stari; veoma povređeni (frakture, lezije mozga, krvarenje); bez svesti; rastrojeni; hendikepirani ili onesposobljeni; pod uticajem lekova. Pri tome nije bitno da li su mali, veoma niskog ili visokog rasta (do 2,20 metara) ili teški (do 375 kg). Nepokretni ili hendikepirani pacijenti mogu doći, odnosno biti snimljeni i u invalidskim kolicima, ili na nosilima i krevetu.

Hemikal-rendgen7-FOTO-Dragan-Krunic.jpg
Hemikal zakazivanje pregleda na rendgenu na 065 689 40 60

Podsećanje – Savremeni ORL pregledi u Domu zdravlja Hemikal u Valjevu – možete pročitati OVDE

U sledećim slučajevima moraju da se preduzmu posebne mere predostrožnosti: zaštita embriona ili fetusa tokom radiološkog pregleda ili terapije ukoliko se zna da je žena trudna ili postoji mogućnost da jeste; osetljivi organi u telu (na primer, sočivo oka, gonade) moraju da se zaštite kad god postoji mogućnost da će biti izloženi ili u blizini radnog zraka; akutne opekotine kože kod pacijenta ili akutni gubitak kose.

Svi pregledi na rendgenu u Domu zdravlja Hemikal se zakazuju na telefon 065 689 40 60, uz uput lekara.