27/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Ćuta i dr Nestorović na javnoj sednici o Popučkama kod Valjeva – dr Marić: „Pogaču smo zamesili, ali nož nije kod nas“
javna-sednica-o-naseljenom-mestu-Popucke-ucesnici-FOTO-Izvor-Vladimir-Pantic-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Ćuta i dr Nestorović na javnoj sednici o Popučkama kod Valjeva – dr Marić: „Pogaču smo zamesili, ali nož nije kod nas“

Autor 09/02/2024

Aktuelnosti u vezi sa Popučkama izazvale su veliko interesovanje meštana, kao i narodnih poslanika Aleksandra Jovanovića Ćute i dr Branimira Nestorovića i odbornika u Skupštini Valjeva, Željka Trifunovića koji su pratili javnu sednicu. Predsedavajući je najavio da sledi sednica zatvorena za javnost na kojoj će  odlučivati koje će primedbe građana biti prihvaćene.

Tim povodom, sugrađanin Vladimir Pantić iz Gorića, obraćajući se javnosti, postavlja pitanje:

“Popučke – Predstava sa tužnim krajem?”

“Ne zna se tačno koliko je primedbi stiglo, zvanično je rečeno nešto više od 100, a ostale se ponavljaju, pomenuo je predsedavajući na javnoj sednici Komisije za planove dr Igor Marić, koja je održana juče u podne.

Sala na prvom spratu Gradske uprave je bila gotovo puna do poslednjeg mesta od ljudi zainteresovanih da dobiju objašnjenje predloga iznetih u Nacrtu Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Popučke.

Pored meštana, tu su bili novinari, narodni poslanici Aleksandar Jovanović Ćuta, dr Branimir Nestorović, te odbornik Željko Trifunović. Nekoliko opštinskih zvaničnika nije ulazilo u salu, kao i narodni poslanik iz Valjeva, Nikola Pantelić, na vratima, iz prikrajka, su posmatrali kako se odvijaju stvari.

Sednica je trajala nešto više od četiri časa, na trenutke napeta, sa dosta negodovanja, upadanja u reč. Primedbe građana koji nisu prisustvovali sednici nisu čitane. Meštani su se uglavnom žalili na promenu namene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, izražavajući zabrinutost. Odgovori komisije su bili da to ne menja ni ekonomski ni imovinski položaj, te da će se namena zemljišta menjati samo po zahtevu vlasnika parcele.

Raspoloženje Komisije je bilo, odnosno predstavnika izrađivača nacrta plana i izveštaja o strateškoj proceni uticaja plana na životnu srredinu, da primedbe uglavnom nisu prihvatljive. Advokat Sreten Đorđević i nekoliko učesnika je tražilo izuzeće predsednika Komisije zbog raznih propusta u vođenju, kako javne sednice, tako i javnog uvida.

U jednom trenutku došlo je i do žučne rasprave između predsednika komisije Marića i advokata Đorđevića.

Advokat Đorđević je govorio o mogućoj pristrasnosti predsednika komisije zbog sumnje u povezanost članova njegove porodice sa urbanističkim poslovima u Valjevu. Vidno uznemiren predsedavajući je povisio ton, naređujući Đorđeviću da sedne. Reagovali su učesnici uzvicima. Lokalni odbornik je prišao dr Mariću i oteo mu mikrofon. Nakon kraće prepirke, situacija se primirila.

Komisija i predstavnici izrađivača su uglavnom upućivali učesnike na donosioce odluka da potraže odgovor na pitanje zašto ovakav plan, zašto promena namene zemljišta, zašto smanjenje poljoprivrednog zemljišta.

„Pogaču smo zamesili, ali nož nije kod nas“, slikovito se izrazio predsedavajući Marić aludirajući na odgovornost lokalnih vlasti za donošenje konačne odluke o planu.

Kada je reč o primedbama koje su Komisiji uputili udruženja RERI iz Beogradа i Lokalni odgovor iz Valjeva, glavni urbanista, Dragana Biga iz preduzeća Arhiplan je rekla da će izrađivač predložiti Komisiji da se u nacrtu plana smanji najveći  dozvoljeni indeks zauzetosti parcele u zoni industrije na 70%.

Na pitanje aktivistkinje Slavice Pantić, da li je obezbeđena saglasnost Ministarstva poljoprivrede i šumarstva za predlog za smanjenje površine pod šumom, Biga je rekla da ministarstvo nije nosilac javnih ovlašćenja, stoga nije potrebna saglasnost. Na sednici je rečeno da su primedbe na plan podneli i preduzeća Bosis i Publik, da su primedbe prihvaćene, ali nije detaljnije objašnjena sadržina primedbi.

„Vi jeste zamesili pogaču. I nož jeste kod nekog drugog. Al kod nas su i žito i brašno. Pogača se ne mesi samo sa vodom i kvascem“, rekla je na skupu Milica Kitić, nastavnica iz Medicinske škole, obraćajući se predsedniku Mariću i članovima Komisije za planove.

Sednica Komisije je okončana nešto posle 16 časova. Predsedavajući je najavio da sledi sednica zatvorena za javnost na kojoj će se odlučivati o tome koje će primedbe biti prihvaćene.”