19/04/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-FOTO-Objektiva.rs-Snezana-Jakovljevic-Krunic-izlozba-Galerija2-Narodni-muzej-06-2023.

Otvaranje izložbe Kada  je zanat bio zlatan u Narodnom muzeju Valjevo

Autor 12/12/2023

U petak, 15. decembra, u 13 časova, biće otvorena izložba Kada je zanat bio zlatan Narodnog muzeja iz Aranđelovca, autora Lile Drobac Krstić, etnologa i muzejskog savetnika.

Prema njenim rečima, realizacijom multimedijalne izložbe Kada je zanat bio zlatan, želeli smo da posetiocima svih uzrasta, kroz interaktivnu prezentaciju, približimo veštine starih aranđelovačkih zanatlija. Pojedini stari zanati su izumrli, drugi polako nestaju, dok se neki održavaju, uprkos savremenom načinu privređivanja i savremenom životu.

Izložba je rezultat višegodišnjih terenskih istraživanja starih aranđelovačkih zanata (beleženje kazivanja starih zanatlija, prikupljanje originalnih Majstorskih i Kalfenskih pisama i fotografija vezanih za rad aranđelovačkih zanatlija, fotografisanje in situ, u zanatskim radionicama, na vašarima i pijacama, u parku Bukovičke banje gde su prodavali svoje proizvode), kao i naučno-istraživačkog rada. U okviru terenskih istraživanja 2020. godine, snimljeno je osam zanatlija koje demonstriraju svoje veštine pred kamerom, dok je jedan snimljen 2015. godine.

Na izložbi je predstavljeno trinaest zanata: lončarski, kamenorezački, kovački, stolarski,opančarski, ćurčijski, abadžijski, terzijski, krojački, voskarski, berberski, sajdžijski,fotografski i pekarski (pekar i pitar). Svi zanati su predstavljeni tekstom i fotografijama na legendama i pojedinim Majstorskim pismima. Zanati su, uglavnom, prikazani kroz etnografski materijal (alat i gotovi proizvodi) koji je izložen u vitrinama. Uz pomoć elektronskih tehnologija, skeniranjem obeleženih fotografija, pokreću se aplikacije na telefonu ili tabletu, u kojima se vidi zapis procesa rada zanatlija, u trajanju od par minuta.

Takođe, svi zainteresovani mogu preuzeti aplikaciju savremeno nazvanu „Muzej za poneti“, koja će im pružiti uvid u sve segmente izložbe Kada je zanat bio zlatan, pa čak i više, fotografije i dokumenta koja nisu na izložbi.