24/06/2024
Najnovije vesti
Predrag Peđa Jevtić, profesor matematike, direktor Valjevske gimnazija foto Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs Valjevo

DAN PROSVETNIH RADNIKA – LEPOTA ODGOVORNOG POZIVA

Autor 08/11/2022

Dan prosvetnih radnika 8. novembar ukazuje na ogromnu odgovornost i uticaj, plemenitost i neizmeran značaj prosvetnih radnika i važnosti stabilnog obrazovnog sistema koji je jedan od sigurnih pokazatelja stanja socijalne zajednice. O tome treba posedovati svakodnevnu svest jer prosvetni radnici utemeljuju budućnost.

Kako je, u aktuelnom momentu, biti prosvetni radnik, koliko je pažnje i stpljenja neophodno, kao i koliko radosti dariva prosveta, razgovarali smo sa profesorom matematike, Predragom Jevtićem, direktorom Valjevske gimnazije.

“Ja sam dete prosvetnih radnika. Moji roditelji su svoj radni vek proveli u prosveti, otac nastavnik matematike. Nekako, ceo svoj život sam vezivao za prosvetu, a onda i za Valjevsku gimnaziju.

Svaki rad u našoj školi je, pre svega, obaveza. Obaveza prema đacima, budućim generacijama, zatim prema gradu – kakvu poruku šaljemo. Mi oblikujemo decu i omladinu, sa njima smo u svakodnevnom razgovoru. Nekada provodimo više vremena sa decom nego njihovi roditelji. Povere nam se, možda radije nego svojim vršnjacima. Iz ugla deteta prosvetnogh radnika, čini mi se da je uvek bilo tako.

Teret koji ponese prosvetni radnik jednostavno je – obaveza, ali je još veće zadovoljstvo”, naglašava Jevtić.

“Verujte, meni je životna želja bila da postanem profesor matematike u Valjevskoj gimnaziji, i to uvek kažem. Nisam poželeo da igram fudbal u Barseloni ili da vozim avion, već da predajem matematiku u Valjevskoj gimnaziji. Jako rano postalo mi je jasno šta taj posao nosi, lepo i dobro.

Valjevo Valjevska gimnazija foto Anja Krunić
Valjevska gimnazija

Svakodnevno druženje sa decom, brinete o njima, delite sa njima lepe trenutke. Primećujete da slušaju šta im govorite i to prihvataju. Da li će prihvatiti svi istog trenutka, ili za dan, godinu ili za deset, nije bitno, važno je da to stiže do njih i deca to jako cene.

Velika, izuzetna satisfakcija je kada dođu đaci koji su završili fakultete, postali uspešni mladi ljudi i zahvale se školi,” pri čemu naglašava da je tu reč i o poštovanju tradicije duge 152 godine i zahvalnosti prema svim profesorima Valjevske gimnazije.

“Danas, kao i uvek do sada i kao što će biti, posao prosvetnog radnika je – titula. Sada ništa manji napor ne ulažu prosvetni radnici, nego li ranije. Nekda se čini da smo u najtežem trenutku u istoriji, a zapravo svaki vremenski period ima neku svoju specifičnost, težinu.

Valjevska-gimnazija-publika-i-direktor-30-poetski-konkurs-Objektiva.rs-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Kunic

Ono što je meni bitno, to je da su deca, naši đaci – sjajni. Zaista su dobri, lepo vaspitani, komunikativni, otvoreni. Imaju poverenja u svoje profesore. To je veoma važno da imamo dobru komunikaciju. I samo na taj način možemo uraditi nešto dobro.

Mi, prosvetni radnici, smo tu da ih usmerimo, bar podjednako kao i roditelji“, rezimira profesor matematike, Predrag Jevtić, direktor Valjevske gimnazije, škole prepoznatljive na osnovu opsežnih uspeha svojih učenika i profesora.