17/04/2024
Najnovije vesti
Vesna-Andric-predsednica-Unije-sindikata-prosvetnih-radnika-u-Valjevu-kzn-07-11-2022.jpg

POVODOM DANA PROSVETNIH RADNIKA UNIJA SINDIKATA UKAZALA NA PROBLEME

Autor 08/11/2022

Ministar prosvete danas je čestitao svim prosvetnim radnicima u Srbiji njihov praznik i rekao da je Dan prosvetnih radnika prilika da se svi podsetimo plemenite misije ovog poziva i da istaknemo značaj prosvetnih radnika u društvu.

Međutim, deluje da je u savremenom dobu značaj potisnut realnošću, ispunjenom bremenom neostvarenih obećanja. Upravo na te činjenice ukazuju prosvetni radnici, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, koji su danas održavanjem polusatnih časova, iskazali nezadovoljstvo stanjem u sistemu i svoje negodovanje jer već dugo izostaje davno im, pored ostalog, najavljeno povećanje zarada.

Tim povodom, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika u Valjevu, Vesna Andrić, obratila se javnosti na konferenciji za novinare.

“Štrajk je organizovan na Dan prosvetnih radnka kako bismo, još jednom, ukazali na naš loš položaj.

Pored nedovoljnog uvećanja koeficijenta i plata, mi smo nezadovoljni i neažuriranjem obaveza koje su još 2015. godine potpisali Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije. Od zahteva koje smo imali u septembru, dugovanje iz 2015. umanjeno je samo za 10 hiljada dinara.

Naš zahtev je povećanje zarade za 20 odsto. Ne treba zaboraviti da mi povećanje ne tražimo samo za radnike u nastavi, već i za nenastavno osoblje. Tu mislimo na administraciju u školama koja zaista ima jako niske plate, njihove zarade su na nivou minimalca, a često i ispod toga. Oni nemaju isti koeficijent kao zaposleni u nastavi. Na primer, administrativni radnik i blagajnik primaju minimalac, iako imaju srednju ili visoku stručne spreme”, pri tome podsetivši da Unija sindikata prosvetnih radnika traži uvođenje platnih razreda od 2016. godine, i dodaje da zaposleni u prosveti, koji ostvaruju minimalnu zaradu, pokreću sedske sporove zbog neisplaćenih naknada za topli obrok i regres.

“Mi smo podneli tužbe protiv Ministarstva prosvete za povećanje plata pomoćnim radnicima za izdvajanja za topli obrok i regres, koji njima nije uračunat. Tu smo došli do sudskih tužbi koje su prvostepeno gotove. Dosta slučajeva je na Apelacionom sudu i većina još nije završena.

Imali smo i tužbe za nastavno osoblje koje u svojim odeljenjima ima učenike sa posebnim potrebama, tzv. IOP, koji su posebno izdvojeni u zakonu da se plate. Ni to nisu omogućili.

Niko od nas ne želi da ide na sud, niti da plaća skupe sudske troškove, ali je to postalo jedini način da dokažemo da mi imamo svoje pravo“, naglašava Vesna Andrić, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika u Valjevu.