06/12/2023
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • ODRŽAN PRVI MEMORIJALNI AERO KUP “MILENKO PAVLOVIĆ”- PEHAR U TRSTENIK

ODRŽAN PRVI MEMORIJALNI AERO KUP “MILENKO PAVLOVIĆ”- PEHAR U TRSTENIK

Autor 07/05/2022

Na aerodromu u Divcima (LYVA) održan je prvi Aero kup “Milenko Pavlović” koji su organizovali članovi Aero kluba Valjevo u čast tragično nastradalog pilota-pukovnika Milenka Pavlovića, koji je poginuo braneći nebo iznad Valjeva 4.maja 1999.godine.

Namera nam je da ovo postane tradicionalni Kup, kojim ćemo održati sećanje na heroja, komandanta 204. avijacisko-lovačkog puka, koji je tragično nastradao nad valjevskim nebom, u nerevnopravnoj borbi protiv NATO alijanse“, rekao nam je Predrag Milošević, pilot iz Aero kluba Valjevo.

Danas su se nadmetale četiri posade, dve iz Trstenika, jedna iz Paraćina, i jedna iz Valjeva. Nakon dobijenih zadataka, imali su jednočasovnu navigacionu pripremu pre poletanja, a potom su u petominutnim razmacima krenuli i u izvršenje istih. U toku leta imali su zadatak da prepoznaju određene objekte na snimcima napravljenim iz vazduha, preleteli su simbolično Gornje Crnjiljevo, rodno mesto pukovnika Pavlovića, potom i mesto pada aviona, a u cilju je bilo potrebno što preciznije sleteti na obeležena mesta.

Nakon 50-minutnih letova najveće umeće pokazala je posada iz Trstenika koju su činili Aleksandar Unčanin i Dejan Sarić, drugo mesto pripalo je još jednoj posadi Aero kluba Trstenik u sastavu Todorović/ Ignjatović, dok je treća bila posada iz Paraćina u sastavu Naumović/ Šaletić. Valjevski dvojac Petrović i Nerandžić zauzeo je četvro mesto.

Veoma smo srećni jer nije lako pobediti u konkurenciji iskusnih pilota. Treba dosta umešnosti, znanja i preciznosti, a posebno smo srećni jer smo osvojili pehar na prvom Memorijalu, što će biti upisano u istoriji Srpskog vazduhoplovstva“, reči su pobeničkog dvojca nakon uručenja nagrada.

Divci su ovim Memorijalom podsetili na neka davna vremena, kada je na aerodromu bilo redovnih dešavanja. Pored učesnika, dosta gostiju iz drugih gradova Srbije, porodica sa malom decom, vraća se vera da trogodišnji trud novog rukovodstva Aero kluba Valjevo izlazi na videlo.

Pri organizaciji današnjeg Memorijala imali smo značajnu pomoć Pink Air-a u vidu goriva potrebnog za današnje letove, Privredne avijacije JAT-a, pekare Mirona, a kao donatori su se pojavili i pripadnici 31. klase pilota VVA (klasa pukovnika Milenka Pavlovića). Sa nama je bila i porodica pukovnika Pavlovića, i oni su uručivali nagrade. Učinićemo sve da ovaj Memorijal postane tradicionalan i u narednim godinama očekujemo još više učesnika“, kaže Slobodan Andrić, predsednik Aero kluba Valjevo.

Već sledećeg vikenda, u nedelju, 15.maja, u Divcima biće održan peti tradicionalni skup modelara, a broj do sada prijavljenih učesnika je uvertira u jedan lep i zanimljiv događaj.