30/05/2024
Najnovije vesti
POKS-kruna-logo-vinjeta-prenosi-objektiva.rs-iz-Valjeva

Neprihvatljivo ponašanje poslovodstva Krušika prema radnicima i gradu Valjevu

Autor 26/04/2023

„Savet za nacionalnu orijentaciju Gradskog odbora POKS-a Valjevo ocenjuje da najnovija dešavanja u Krušiku pokazuju da se zaposleni u toj fabrici, od najveće nacionalne važnosti, ne bore samo za primanja, koja mogu da obezbede dostojanstven život njihovih porodica.

Upornost i rečnik koji koriste direktori, kao i ucenjivačke i preteće poruke, koje šalju pokazuju da postoji plan potpune promene karaktera Krušika.

Neko je doneo odluku da Krušik više ne bude državna fabrika prvog ranga, koja će, pre svega, proizvoditi za potrebe naše vojske, zaključak je Saveta za nacionalnu orijentaciju POKS-a Valjevo.

Krušik je decenijama simbol Valjeva, jer je donosio stabilnost, ugled, miran život i planirani razvoj hiljadama valjevskih porodica.

Kako nam se to desilo da u Krušiku sada postoji toliko brige, nesigurnosti i očaja kod zaposlenih.

Šta znače izjave poput one: “Krušik će raditi sa ovim poslovodstvom i radnicima ili bez njih…?!”

To izgovaraju samo vlasnici kapitala u divljem kapitalizmu svojim radnicima.

Tako se ne priča sa zaposlenim u državnoj instituciji od najvećeg nacionalnog i bezbednosnog značaja.

Takođe, javna je tajna da se radnicima direktno ili indirektno preporučije da pređu u novotvorene strane kompanije “za mnogo veće plate”.

Kada se sve to sabere ne možemo se oteti utisku da se po principu „štapa“ (male plate, pretnje i nestabilnost u Krušiku) i „šargarepe“ (obećanja o blagostanju u novim fabrikama) radi na promeni karaktera i vlasničkih odnosa u Krušiku.

Podržavamo pravedne zahteve zapislenih u Krušiku za minimalno povećanje plata od 25%, ali verujemo da je poslednji trenutak da pred nadležne u fabrici i državi postave suštinska pitanja o budućnosti i karakteru Krušika.

Istovremeno verujemo da se moraju obratiti gradskim vlastima Valjeva i zatražiti od njih zaštitu i posredovanje po ovom pitanju od životnog značaja ne samo za zaposlene u Valjevu već i za sve nas koji živimo u Valjevu i naše potomstvo“, poručuje Savet za Nacionalnu orijentaciju Gradskog odbora POKS-a Valjevo.