25/05/2024
Najnovije vesti
Slava-Sveti-Vasilije-Ostroski-Cudotvorac-i-Dan-sestrinstva-12.-maj-Opsta-bolnica-Valjevo-obracanje-direktorke-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Dan sestrinstva i slava u valjevskoj bolnici

Autor 12/05/2023

Datum rođenja Florens Najntingejl 12. maj, izabran je za Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara u čast sećanja na rodonačelnicu profesije medicinskih sestara.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana medicinskih sestara je „Naše medicinske sestre, naša budućnost“, a sve je podređeno zdravlju i blagostanju ljudi.

U prisustvu zvanica, kolega, predstavnika Grada, direktora institucija, sestrinstvo Opšte bolnice Valjevo je obeležilo ovaj svečani dan.

Medicinske sestre su dale nemerljiv doprinos radeći pod teškim okolnostima nove pandemije zajedno sa lekarima. Medicinske sestre i tehničari su stub zdravstvene zaštite, a u našoj ustanovi su najbrojniji kadar. Zalagaću se za poboljšanje uslova rada svih zaposlenih kako bismo još lakše obavljali naš humani poziv. Na raspolaganju svima je stalna kontinuirana medicinska edukacija i lično zastupam stav da je znanje uz iskustvo veoma značajno za obavljanje našeg posla i da ga treba stalno unapređivati,“ rekla je v.d. direktorka dr sci. med. Marija Mirković, čestitajući Dan sestrinstva svima, sa željom za ličnim i profesionalnim napretkom u Opštoj bolnici Valjevo.

Kao najbrojniji medicinski radnici, medicinske sestre se moraju aktivno uključiti u buduća planiranja zdravstvene zaštite na svim nivoima kako bismo ostvarili ciljeve održivog razvoja do 2030. godine. Jedina stvar koja se nikada neće promeniti u profesiji medicinskih sestara i tehničara jeste da pacijent ostaje prioritet, a to znači posvećenost da se pomogne svakom pojedincu, da mu se očuva i unapredi zdravlje i poboljša život,“ naveo je VMS Vladan Ilić, pomoćnik direktora za obezbeđenje kvaliteta zdravstvene nege, dodajući da sve lekcije tokom pandemije treba pretočiti u akcije kako bi u budućnosti medicinske sestre bile zaštićene, poštovane, cenjene, kako bi se izborile za status u struci i društvu.

Od 2012. godine kada je na današnji sveti dan osvećen hram Svetih lekara i čudotvoraca Kozme i Damjana u krugu bolnice, od tada se Sveti Vasilije Ostroški obeležava kao zaštitnik i slava sestrinstva Opšte bolnice Valjevo. Blagoslovom njegovog preosveštenstva gospodina episkopa valjevskog Isihija, novopostavljeni duhovnik Opšte bolnice Valjevo je jerej Dragan Stanojević koji je ovom prilikom naglasio značaj sestara i istakao njihov trud i hrabrost u prethodnom periodu.

Kao domaćica slave Sveti Vasilije Ostroški i Dana sestrinstva, glavna sestra bolnice, Jelena Kovačević Starčević, podsetila je da se Infektivno odeljenje pokazalo kao jako značajno u prethodne tri godine.

Sestre Infektivnog nisu na mnogim fotografijama, ali su marljivo radile. Tako i danas, naš dan obeležavamo radno. Imale smo sreću i jako mi je drago što su i danas sa nama naše koleginice Ceca Teodosijević, Goca Tanasijević, Dragica Filipović koje su nama u nasleđe ostavile jedan utaban put kojim smo mi samo nastavile da koračamo i budemo ovo što jesmo,“ rekla je glavna sestra bolnice VMS Jelena Kovačević Starčević.

Povodom proslave Međunarodnog dana sestara, Udruženje medicinskih sestara i tehničara Srbije (UMST) nagradilo je Iliju Kovačevića, zaposlenog više decenija u službi mikrobilogije. Tim povodom, delegacija Opšte bolnice Valjevo danas je na svečanom uručenju nagrada u Vrnjačkoj Banji. Ilija Kovačević je u neprekidnom radu poslednjih godina dao neprikosnoven značaj borbi protiv Covid-19. U svom poslu je komunikativan, profesionalan, ostvaruje empatski odnos prema pacijentima i kolegama. Izuzetno se angažuje u timskom radu.

Višestruko nagrađivan hor „Hadži Ruvim“ pod dirigentskom palicom Milice Babamilkić, uveličao je otvaranje Dana sestrinstva. A program su obeležile i talentovane gimnazijalke Katarina Radmilović koja je za ovu priliku napravila filmski prikaz, i Sofija Nenadović koja je plasirala se na republičku smotru recitatora.

Lepu tradiciju obeležavanja slave Sveti Vasilije Ostroški i Dana sestrinstva sledeće godine kao domaćin preuzima sestrinstvo Službe pneumoftiziologije.