12/04/2024
Najnovije vesti
Kovacevic-presednik-Saveta-za-penzionere-POKS-Valjevo-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Formiran Savet za penzionere POKS Valjevo

Autor 12/05/2023

Danas je Gradski odbor POKS Valjevo formirao Savet za penzionere. Za Predsednika Saveta izabran je Dragan Kovačević, za zamenika Veroljub Knežević, potpredsednik je Vojin Andrić i sekretar Milica Stajić.

U nastavku rada Saveta za penzionere GrO POKS Valjevo, istaknut je problem veoma niskih „moglo bi se reći ponižavajućih penzija poljoprivrednika, mnoge penzije su ispod linije nacionalnog dostojanstva,“ uočili su članovi Saveta, uz rezime da plate treba da budu veće od penzija, ali minimalna penzija mora biti u istoj ravni sa minimalnim ličnim dohotkom.

Novoformirani Savet za penzionere Gradskog odbora POKS Valjevo konstatovao je potrebu hitnog usvajanja zakona o socijalnim penzijama: „Srbija je jedna od retkih starih evropskih država koja ne obezbeđuje potporu starijim licima koja ne ispune uslove za penziju.“

„Na sastanku je iskazana velika zabrinutost zbog sve češćih najava o privatizaciji banja. Savet će predložiti Gradskom odboru da se zalaže da banje ostanu u vlasništvu Penzionog fonda. Takva odluka će omogućiti ne samo besplatno ili jeftino lečenje za penzionere već i mogućnost da Penzioni fond dodatno jača i puni svoj budžet privrednim delatnostima što je praksa u mnogim državama.“

Zahvaljujući se na poverenju i izboru za Predsednika Saveta, Dragan Kovačević je posebno istakao višegodišnji problem nepostojanja dežurne apoteke u Valjevu.

Skupština Valjeva je nedavno postavila taj problem na dnevni red. Svi se slažu da je nedopustivo da u tako velikom gradu nema dežurne apoteke. Gradska vlast objašnjava da je raspisala koncesiju za Apotekarsku ustanovu, ali da je sve propalo jer na Službi za zapošljavanje nema farmaceuta. Građanima Valjeva nisu potrebna objašnjenja i pravdanja lošim okolnostima, potrebno je brzo rešenje. Dežurna apoteka je potrebna svim građanima Valjeva, ali pre svega deci i starijim osobama, posebno u večernjim i noćnim satima,“ istakao je Dragan Kovačević, predsednik Saveta za penzionere Gradskog odbora POKS Valjevo.