15/06/2024
Najnovije vesti
sarena-jaja-uskrsnja-divno-iscrtana-Vaskrs-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Uskršnja šarana jaja i simbolika boja

Autor 14/04/2023

SPC i vernici danas obeležavaju Veliki petak dan kada je stradao Isus Hristos. Gledajući ponašanje mase na Golgoti, rekao je: “Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade”.

Na Veliki petak običaj je farbanaja uskršnjih jaja, najčešće u crvenu boju. Prvo ofarbano crveno jaje – čuvarkuća, čuva se do narednog Vaskrsa.

Jaje simbolizuje rođenje i verovanje da je vaskrsnućem Isus počeo večni život. Još od drevnih vremena Egipćana, kao i kod Grka i u Rimskom carstvu, jaje je predstavljalo novi život.

crveno-obojena-jaja-Uskrs-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-FOTO-Objektiva.rs-iz-Valjeva

U našoj tradiciji je ukorenjeno šaranje jaja voskom, počev od Lazareve subote. Na Veliki petak jaja iscrtana voskom bojimo u crveno kao simbol pobede života i vaskrsnuća. Nekada se najlepša crvena boju dobijala od farbe „Varzilo“. Takođe, tradicionalno je bojenje u lukovni, koprivi, ukrašavanje cvetićima i detelinom, pa tzv. mermerna u sitno naseckanim listićima bilja i lukovine… Pored tradicionalnih načina postoji niz novijih pristupa, počev od izbeljivanja kore, ukrašavanja čipkama, svežim cvetićima i mašnama, do bojenja krep papirom.

Svaka boja ima određenu simboliku. Tradicionalno, jaja obojena crvenom bojom predstavljaju Isusovu ljubav i stradanje za dobrobit čovečanstva, kao i pobedu života.

Žuta asocira na sunčevu svetlost, donosi radost. Za prirodno bojenje jaja u žutu boju može poslužiti kurkuma. Narandžasta, kao boja početka novog dana, takođe predstavlja sreću i nadu. Najlakše se dobija kuvanjem u lukovni. Za dobijanje tamnije nijanse, potrebno je dodati par kašičica cimeta, ili mlevene kafe, u zavisnosti od željenog colorita.

Zelena predstavlja nadu. Najjednostavnije dobijanje zelene boje ostvaruje se kada se u litar vode dodaju dve kašike alkoholnog sirćeta i liske koprive, spanaća, peršuna…

Ljubičasta, kao kraljevska boja, predstavlja bogatstvo. Za pastelnu lila boju uskršnjih jaja, najbolje je izbeleti ljusku, a potom jaje potopiti u vodu od cvekle ili ljubičastog luka. Kuvanjem jaja u litru vode uz pola kilograma na krupno isečenih liski ljubičastog kupusa dobija se svetlo plava boja neba koja simbolizuje smirenje. Radi intenzivnije plave, jaja treba duže ostaviti, da se hlade, u toj vodi.

Od svega je najbitnije da provedete prijatno vreme u porodičnom okruženju tokom priprema jednog od najradosnijih praznika, Vaskrsa.