14/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Dani Radovana Belog Markovića u Lajkovcu
10-10-2022-nagrada-povelja-Radovan-Beli-Markovic-v.jpg Objektiva.rs Valjevo

Dani Radovana Belog Markovića u Lajkovcu

Autor 04/10/2023

U Lajkovcu su počeli „Dani Radovana Belog Markovića“, ustanovljeni u znak sećanja na poznatog srpskog književnika i najpoznatijeg Lajkovčanina, koji je preminuo početkom 2022. godine.

Manifestacija je počela krajem septembra, predstavljanjem knjige „Šapati Male Vlaške“ Slavice Garonje, prošlogodišnje i prve dobitnice književne nagrade „Radovan Beli Marković“ lajkovačke biblioteke. Osim autorke, o knjizi su govorile književnice Ljiljana Dugalić i Mirjana Mitrović, kao i mr Daren Milivojević. Program je nastavljen juče gostovanjem pisca za decu Dejana Aleksića u OŠ „Mile Dubljević“.

Slavica Garonja dobitnica književne nagrade “Radovan Beli Marković” – pročitajte OVDE

Svečano uručenje nagrade „Radovan Beli Marković“ ovogodišnjem dobitniku biće upriličeno na Književnikov rođendan, 10. oktobra u podne, u porti manastira Svetog Đorđa u Ćelijama, rodnom mestu jednog od najznačajnijih savremenih srpskih prozaista.

Sledeće večeri od 19 časova biće održan koncert etno grupe „Zlatnik“ iz Beograda. Organizator koncerta je Biblioteka „Radovan Beli Marković“, u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Lajkovac. Krunu manifestacije činiće predstavljanje Zbornika o prozi Radovana Belog Markovića „Kroz kapije budućih vremena“ i promocija knjige ovogodišnjeg dobitnika književne nagrade.

Povodom Dana opštine Lajkovac novi prostor za Biblioteku „R.B. Marković“ – pročitajte OVDE

Na svečanosti povodom Dana opštine Lajkovac, sredinom septembra, predsednik opštine Andrija Živković je otkrio ploču sa nazivom Biblioteka „Radovan Beli Marković“ i simbolično uručio ključeve obnovljenih spomenika kulture, Radića Konaka i Konaka Brene Mihajlović, direktorki biblioteke Snežani Škorić.

Biblioteka će u narednom periodu biti premeštena u ove objekte i njima upravljati, dok će u jednom od konaka biti izložen legat Emilije i Radovana Beli Markovića.

Za Opštinu Lajkovac: PR agencija „Pristup“