14/07/2024
Najnovije vesti
Dom zdravlja Valjevo Objektiva.rs

U Domu zdravlja počela vakcinacija protiv gripa

Autor 03/10/2023

U Domu zdravlja Valjevo od 2. oktobra je počela imunizacija protiv sezonskog gripa, koja se sprovoditi radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza.

Prethodno pacijent treba da dobije nalog za vakcinaciju od svog izabranog lekara.

Vakcine će biti distribuirane i gradskim i seoskim ambulantama (osim ambulante Novo Naselje koja je namenjena zbrinjavanju respiratornih infekcija).

„Kolubarski dani zdravstvenih radnika i saradnika 2023“ – pročitajte OVDE

Za Dom zdravlja Valjevo u sezoni 2023/24. opredeljeno je 4.500 doza četvorovalentne vakcine „Influvak tetra“, koja štiti od dva tipa virusa A i dva tipa virusa B sezonskog gripa.

Vakcina je najefikasniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa. Preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i starijima od 65 godina, zdravstvenim radnicima i svima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12 meseci.

Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, zatim osobe preosetljive na supstance sadržane u vakcini, alergične na kokošje jaje, meso i perje, kao i na Gentamicin, navedeno je u obaveštenju iz Doma zdravlja Valjevo.