12/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Povodom Dana opštine Lajkovac novi prostor za Biblioteku „R.B. Marković“
Lajkovac-Dan-opstine-Urucenje-kljuceva-konaka-Biblioteci-prenosi-Objektiva.rs-vesti-News-Valjevo

Povodom Dana opštine Lajkovac novi prostor za Biblioteku „R.B. Marković“

Autor 18/09/2023

Svečanom akademijom održanom u amfiteatru ispred obnovljenih spomenika kulture, Radića Konaka i Konaka Brene Mihajlović, kao i dodelom godišnjih priznanja, Lajkovac je u nedelju obeležio Dan opštine.

Ključevi konaka simbolično su uručeni doskorašnjoj Gradskoj biblioteci, a sada Biblioteci „Radovan Beli Marković“, koja će se u narednom periodu preseliti u ove objekte.

Na predlog građana, Opština Lajkovac je ove godine dodelila tri javna priznanja uspešnim pojedincima u različitim oblastima društvenog života. Anđeli Cvetković je dodeljena pohvala i novčana nagrada od 100.000 dinara za izuzetne rezultate i doprinos afirmaciji, razvoju i unapređenju sporta, Milošu Simiću plaketa za postignute rezultate u oblasti društvenog angažovanja i značajan doprinos razvoju društvene zajednice i Stefanu Grujičiću diploma za rezultate tokom školovanja i izuzetne uspehe na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Zvanicama i sugrađanima obratio se predsednik opštine Andrija Živković, između ostalog ističući: „Ponosan sam na svoje saradnike, koji su zajedno sa mnom imali viziju i hrabrost da razvijamo i ovaj deo varošice i što više ga približimo sugrađanima, o čemu govore: novi vrtić, rekonstruisane osnovna i srednja škola, sportska hala, teniski tereni, zelena pijaca, zatvoreni bazen, nove ulice. U tom pravcu nastavićemo već od sutra, u planu su veštački fudbalski teren, novo naselje Vojni krug, nove saobraćajnice i promena namene Agrobiznis centra u poslovno – stambenu zonu. Svedoci smo da ovaj dan opštine obeležavamo otvaranjem objekata kao što su konaci Radića i Mihailovića, koji će biti predati našoj biblioteci, jer težimo da Lajkovac bude oličenje kvalitetnog spoja tradicionalnog i modernog, lepog i praktičnog, prijatnog i zanimljivog.“

Kao reprezentativne zgrade specifične arhitekture za ruralno područje iz 19. veka, konak Radića i konak Brene Mihajlović proglašeni su za spomenike kulture, a izmešteni su iz Malog Borka zbog širenja ugljenokopa. Skupu su prisustvovali brojni potomci Brene Mihailović, a u njihovo ime obratio se Brenin unuk Mile Jevremović, podsećajući na istorijat konaka Mihailovića u Malom Borku.

Valjevo-vesti-Lajkovac-replika-konaka-naselje-Vojni-krug-jun-2023-FOTO-Pizon-agencija-Pristup

„Gradnju kuće je 1886. započeo ugledni domaćin Ilija Mihailović, sa sinom Rajkom, narodnim poslanikom u vreme kralja Petra Prvog Karađorđevića. Završena je 1888. godine i bila jedna od najvećih kuća u valjevskom srezu. Gradili su je dubrovački majstori po uzoru na velike gradske kuće. Osim što je služila zastanovanje porodice Mihailović bila je i vojna kota, ujedno i orijentir putnicima koji su nailazili sa raznih strana i svraćali na konak. Kuća je menjala stanovnike, ali ostajala topli dom svima: od Ilije, Rajka, Branislava i poslednjeg Svetolika Mihailovića, koji je poginuo 1945. na Sremskom frontu. Iza sebe je ostavio majku Zagorku, suprugu Brenu po kojoj se konak danas naziva i tri kćerke od pet, tri i godinu dana: Milesu, Zoru i Žižu, koja je danas sa nama.“

Predsednik opštine je otkrio ploču sa nazivom Biblioteka „Radovan Beli Marković“ i simbolično uručio ključeve konaka direktorki Snežani Škorić. Ona se zahvalila rukovodstvu opštine Lajkovac na odluci koja će značajno doprineti unapređenju rada biblioteke, jer će dobijanjem ova dva objekta i njihovim skorašnjim opremanjem biti rešeni dugogodišnji problemi ustanove, a prostor će postati novi centar kulturnog života Lajkovca.

U programu je učestvovao glumac Lepomir Ivković, čitajući odlomke iz dela Radovana Belog Markovića, i kamerni hor „Sveti Serafim Svarovski“ iz Zrenjanina. Proslavi Dana opštine Lajkovac prisustvovali su narodni poslanici Ivana Nikolić, Tijana Davidovac i Lepomir Ivković, načelnik Kolubarskog okruga Miloš Milutinović, načelnik Policijske uprave Valjevo Vlada Jerinić i druge zvanice.

Kao Praznik opštine obeležava se dan kada je 1908. godine prvi voz prošao kroz Lajkovac, bio je to 16. septembar, ali se kroz njega prožimaju i Dan železničara (15. septembar) i Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu – 17. septembar 1944. godine.

Za Opštinu Lajkovac: PR agencija „Pristup“