26/05/2024
Najnovije vesti
Valjevo iz aviona foto Dragan Krunic Objektiva.rs Valjevo

DEBATA O UPRAVLJANJU MEDICINSKIM OTPADOM NA TERITORIJI GRADA VALJEVA

Autor 04/03/2023

Udruženja Pravni skener iz Beograda i Dijalog iz Valjeva organizuju u subotu, 4. marta 2023. godine, debatu u pogledu upravljanja medicinskim otpadom na teritoriji grada Valjeva.

U pozivu za otvorene razgovore, pored ostalog je navedeno: „Period pandemije je otvorio veoma važno pitanje u pogledu više segmenata života u okviru lokalne zajednice, a to je međusektorska saradnja koja mora imati za cilj zaštitu zdravlja i života ljudi.

Na osnovu analize odgovora na zahteve za slobodan pristup informacijama od javnog značaja može se zaključiti da je najjednostavniji argument izostanka saradnje organa u okviru lokalne samouprave grada Valjeva, kao i drugih lokalnih samouprava u Srbiji, da nemaju nadležnost za upravljanje medicinskim otpadom, kao i da je Republika Srbija osnivač zdravstvenih ustanova.

“Otvaranje Parlamenta” – Uzimajući u obzir ovu argumentaciju, odnosno različite nivoe nadležnosti, od republičkih do lokalnih, može se zaključiti da su zaštita stanovništva od zaraznih

bolesti i zaštita životne sredine potpuno zanemareni čime su direktno ugroženi zdravlje i život ljudi u gradu Valjevu.

S tim u vezi, može se zaključiti da se, u okviru lokalne zajednice, pojavila potreba za efikasnom i čvrstom saradnjom institucija koja bi uključila lokalne organe za zaštitu životne sredine, zdravstvene ustanove čije je sedištne na teritoriji lokalne samouprave i nadležne organe za planiranje i sprovođenje javnih nabavki.

Na debati govornici će biti poslanice i poslanici koji su članovi skupštinskih odbora za zdravlje, životnu sredinu, ustavna pitanja i zakonodavstvo, za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Ovaj dokument je kreiran i debata se održava uz finansijsku podršku Evropske unije. Za njenu sadržinu isključivo je odgovoran ugovarač projekata Pravni skener, i ta sadržina nužno ne izražava stavove Evropske unije.“