30/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Državna preduzeća na meti privatizacije kroz transformaciju
USS-Sloga-kilometri-puteva-vode-u-egzodus Beograd Valjevo Srbija News net Serbie prenosi Objektiva.rs

Državna preduzeća na meti privatizacije kroz transformaciju

Autor 01/06/2023

„Namera vlasti da 23 javna preduzeća u narednom periodu pretvori u akcionarska društva ili DOO – društva sa ograničenom odgovornošću, novim predlogom zakona koji je nedavno usvojila Vlada Srbije je put ka potpunoj privatizaciji državnih preduzeća, ali i perfidnom brisanju tragova dosadašnje bezočne pljačke i uništavanja njihove imovine.

Kao sindikat, osećamo potrebu da se obratimo javnosti povodom onoga što vidimo kao ozbiljnu pretnju našim državnim preduzećima. Izražavamo duboku zabrinutost za budućnost tih preduzeća i radnika koji u njima zarađuju za život.

Aktuelna vlast pokreće postupak privatizacije državnih preduzeća, koje mi vidimo kao pokušaj brisanja tragova od odgovornosti za nepoštene aktivnosti u prethodnom periodu. Svedoci smo da su mnoga preduzeća, uključujući Jugoimport – SDPR, Službeni glasnik, Pošta Srbije, Srbijašume, JP za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, Srbijagas, Putevi Srbije, Skijališta Srbije, i niz drugih – tokom poslednjih godina bile žrtve bezobzirnih afera.

Sve ovo ukazuje na to da je neko odlučio da ova preduzeća , njihove dosadašnje “zlatne koke”, predaju privatnom interesu i sakriju svoja nepočinstva, što je direktna pretnja socijalnoj pravdi i ekonomskoj stabilnosti države i socijalne egistencije radnika.

Direktnu odgovornost snosi vlast i njihov nesposobni kadar, koji su doprineli njihovom ekonomskom propadanju. Sada je jasno da se pokušava zamaskirati njihovo neuspešno vođenje kroz proces transformacije, a onda i privatizacije, s pretpostavkom da će privatni sektor bolje upravljati ovim preduzećima.

Sindikat Sloga poziva sve radnike, građane, i relevantne institucije da prepoznaju ovaj problem i da se zajedno borimo za očuvanje naših državnih preduzeća. Državna preduzeća su stub našeg ekonomskog sistema i moramo ih zaštititi od privatizacije motivisane isključivo profitom, bez prepoznavanja ekonomskih i socijalnih posledica po građane Srbije“, navedeno je u saopštenju za javnost Udruženih sindikata Srbije Sloga.