16/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Male plate, nemaština i nedostatak vremena za rad sa decom ozbiljno ugrožavaju porodice
Svetski-dan-porodice-FOTO-ilustracija-USS-Sloga-Beograd-Srbija-vesti-prenosi-Objektiva.rs-iz-Grad-Valjevo

Male plate, nemaština i nedostatak vremena za rad sa decom ozbiljno ugrožavaju porodice

Autor 15/05/2023

Povodom 15. maja – Svetskog dana porodice, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” ukazuju na probleme sa kojima se porodice u Srbiji suočavaju.

Porodica, kao osnovna ćelija društva, predstavlja temelj zdrave zajednice, međutim, u Srbiji se suočavamo s brojnim problemima koji ugrožavaju njen integritet i opstanak. Pitanje malih plata, minimalne cene rada, malih penzija, neopravdane skupoće hrane i opšte nemaštine, jako i snažno utiču na status porodice, stvarajući atmosferu straha, neizvesnosti i finansijske nestabilnosti,“ navodeći više događaja, i dodaju:

„Alarmantno opominju koliko je status porodice ugrožen u našem društvu, ističući nedostatak vremena koje roditelji mogu da provode sa svojom decom, što je jedan od ključnih problema.

Posebno su pogođeni samohrani roditelji, kojih se bore da obezbede dostojanstven život za svoju decu, a čiji broj raste i verovatno sada premašuje 400 000.

Sa druge strane, zloupotreba Zakona o radu, nemoć institucija koje bi trebalo da ga štite, utiču na prava radnika, posebno roditelja, koji su često prisiljeni da rade prekovremeno ili pod uslovima koji nisu u skladu sa zakonom, što im otežava da provode kvalitetno vreme sa svojom decom i da ostvare balans između poslovnih i porodičnih obaveza.

Da je stanje alarmantno veoma je važno istaći porast broja femicida, jer statistika pokazuje da je u porastu, kao i podatak da je talas nasilja od početka godine do sada odneo 17 žrtava, što je neprihvatljivo i zahteva hitno reagovanje državnih institucija i veći pritisak javnosti da se o tome govori i da se to pitanje rešava.

Zato, na ovaj dan, pozivamo nadležne institucije, ali i celo društvo, da prepoznaju ove probleme i da se angažuju na njihovom rešavanju. Naša deca i naše porodice zaslužuju bolje. Zaslužuju da žive u zemlji gde su prava i dostojanstvo svakog pojedinca poštovani, gde porodica može da raste i razvija se u sigurnom i stabilnom okruženju bez mržnje i nasilja.

Udruženi sindikati Srbije Sloga pozivaju sve da se aktivno uključe u borbu za korenite društvene promene, koje obuhvataju političke i ekonomske aspekte, kao neophodan korak ka ostvarivanju normalnog i dostojanstvenog života za sve porodice.

Međunarodni dan porodice se obeležava od 1994. godine, kada ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija uvrstila u kalendar važnih datuma,“ navedeno je u saopštenju Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.

https://sloga.org.rs/