28/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • DS: RAZLOZI ZA NEZADOVOLJSTVO I ZA ZADOVOLJSTVO IZBORNIM REZULTATIMA
Demokratska stranka DS Gradski odbor Valjevo predsednik Zoran Jakovljević potpredsednica DS Tatjana Tanja Manojlović Objektiva.rs Valjevo 08. 04. 2022.

DS: RAZLOZI ZA NEZADOVOLJSTVO I ZA ZADOVOLJSTVO IZBORNIM REZULTATIMA

Autor 09/04/2022

Na konferenciji za novinare Demokratske stranke u Valjevu zahvalnost građanima radi izlaznosti na izbore održane 3. aprila i bezmalo 7600 glasova za parlamentarnu listu, uputili su predsednik GrO, Zoran Jakovljević i potpredsednica DS-a, Tatjana Manojlović, Valjevka, narodni poslanik budućeg saziva Narodne skupštine Republike Srbije, kao kandidat beogradskog odbora DS-a.

Prema Jakovljevićevim rečima, teritorijalna raspodela glasova sa seoskog i gradskog podruučja ukazuje da opozicija ima bolje rezultate gde stanovnici imaju mogućnost informisanja iz više različitih izvora, a ne samo medija sa nacionalnom frekvencijom.

Upoređujući osvojen broj glasova vladajuće stranke u koaliciji sa Šapićem na lokalnim izborima 2020. godine i rezultate od 3. aprila, SNS beleži oko 4300 glasova manje, naznačio je predsednik GrO DS, Zoran Jakovljević.

Na lokalnim izborima 2020. godine izlaznost je iznosila oko 46% manje. Tada je SNS imala 21.499, a sada 17.167 glasova. To je jasan pokazatelj da bi SNS izgubio lokalnu vlast, da su u nedelju održani izbori u Valjevu.

To pokazuje da građani i građanke nisu zadovoljni kako vlast funkcioniše. Ovi rezultati u Valjevu su jedni od najlošijih rezultata Srpske napredne stranke u celoj Srbiji.

Što se tiče naše koalicije, prema podacima koje imam, Valjevo je, posle Beograda i Novog Sada, ostvarilo najbolje rezultate.”

U pogledu uočenih nepravilnosti, predsednik GrO DS Valjevo, Zoran Jakovljević navodi da je na 14 biračkih mesta u kutijama bilo manje listića u odnosu na broj izašlih birača, pri tome pojasnivši da manjak od 49 listića može da bude osnova za “bugarski voz”. Kao zanimljiv podatak navodi da je u naselju Balačka, od 82 izašla glasača, za SNS glasalo 80.

Valjevke i Valjevci zaslužuju bolju vlast od ove i to su svojim glasanjem i pokazali. Ovi izbori će nam poslužiti da se pripremamo za kampanju za redovne lokalne izbore 2024. godine, mada mislim da će najverovatnije ti izbori biti i ranije,” rezimirao je predsednik valjevskih demokrata.

Tanja Manojlović i Zoran Jakovljević Demokratska stranka DS gradski odbor Valjevo Objektiva.rs petak, 08. 04. 2022. godine
Poslanik u budućem sazivu Skupštine RS i potpredsednica DS, Tatjana Manojlović i predsednik GrO DS Valjevo, Zoran Jakovljević

Potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović, narodna poslanica u novom sazivu Skupštine Republike Srbije, kao razloge za nezadovoljstvo prvenstveno navodi ekonomsku situaciju bazirano na podacima resornog Ministarstva.

Svi mi ćemo platiti Vučićevu pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora. Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija, u prva dva meseca ove godine ostvaren je budžetski deficit u iznosu od 53 milijarde dinara ilu 22%. To je najveći budžetski deficit u Evropi. Eto nečeg po čemu smo stvarno prvi. Što bi rekli na društvenim mrežama, ko hoće da čestita, neka čestita.

Spoljnotrgovinski deficit zemlje u istom periodu – znači za prva dva meseca ove godine – iznosio je 1,75 milijardi evra i on je za 155% veći nego u istom periodu prošle godine. Za 155%! I po tome smo prvi u Evropi.

Budžetski deficit se naravno može finansirati ili zaduživanjem zemlje, ili štampanjem novca, ali u ovom trenutku se naša država sve teže zadužuje jer je sve slabije interesovanje investitora za kupovinu naših državnih obveznica. U martu je država emitovala dvogodišnje evroobveznice u iznosu od 25,5 milijardi, ali je uspela da proda obveznice u vrednosti od svega 4,5 milijardi dinara, odnosno samo 17% od ukupne vrednosti. Jednostavno, niko nije zainteresovan da sada kupuje naše hartije od vrednosti, a to vam je najbolji indikator kakva je stvarno ekonomska reputacija zemlje.

Dug zemlje je blizu 31 milijardi evra i takođe je najveći u istoriji.

Sve ovo su zvanični podaci koje objavljuje Ministarstvo finansija i Uprava za javni dug i svi oni se mogu videti na njihovim zvaničnom portalima. Ovde niko ništa ne izmišlja i ne improvizuje. Ovo je ono što priznaje Siniša Mali, a s obzirom na njihovu praksu u manipulaciji podacima, možemo pretpostaviti da je stvarno stanje možda još i gore od ovog što je objavljeno.

Ove probleme Ana Brnabić ne zna da reši i zato će oni samo rasti.

Kao što vidite, građani Srbije će skupo platiti tu Vučićevu potrebu da proglasi pobedu u prvom krugu i da se nikad javno ne suoči sa nekim svojim političkim protivnikom. Ovo je bila najskuplja pobeda,” naglašava Valjevka Tatjana Manojlović, narodni poslanik u budućem sazivu republičke Skupštine, dodavši da ima i razloga za zadovoljstvo.

Definitivno je započet proces demontaže Vučićevog apsolutizma i od nas zavisi koliko će to trajati. DS je ponovo parlamentarna stranka, imamo 10 svojih poslanika i svoj poslanički klub. Resultat opozicije, nepunih 14% i 38 mandata nije zadovoljavajući jer ne ostavlja mogućnost da istinski menjamo Srbiju.

Ne bavimo se prebacivanjem krivice, ali ćemo ozbiljno analizirati sve manjkavosti. Već od juče pravimo plan akcije, spremamo se za naredne lokalne izbore i naravno – svim snagama smo angažovani na zaokruživanju izbornog ciklusa u Beogradu.

Cenim da će se sada odugovlačiti sa formiranjem vlade i teško da može izgurati pun mandat. Ekonomska situacija je loša i biće sve gora. Referentna kamatna stopa skočila je sa 1 na 1,5 – znači 50%.

Nema spoljnopolitičke strategije, već se ad hok odlučuje, u skladu sa pritiscima. Mi bi se svakako ponašali odgovornije, u skladu sa nacionalnim interesima,” rezimira Tatjana Manojlović, uz napomenu da je imperativ otvaranje medijskog prostora za sve političke aktere jer npr. milion ljudi prati razne sadržaje na programima sa nacionalnim frekvencijama.

Potpredsednica DS-a i poslanik u budućem sazivu Narodne skupštine, Tatjana Manojlović i predsednik GrO DS u Valjevu, Zoran Jakovljević pozvali su građane da i 16. aprila izađu na ponovljene izbore jer je svaki glas vredan.