19/04/2024
Najnovije vesti
FOTO-IZVOR-Lokalni-odgovor-izlozba-zelimo-da-disemo-ucenika-Tehnicke-28-02-2024-prenosi-objektiva.rs-vesti-valjevo

Foto izložba učenika Tehničke škole “Da se čuje naš glas: Želimo da dišemo!”

Autor 29/02/2024

Udruženje Lokalni odgovor priredilo je edukativnu radionicu o aerozagađenju za maturante Tehničke škole u Valjevu. Učenici su se tim povodom organizovali i proteklih sedmica fotografisali valjevski vazduh.  

„Naša generacija odrasta u gradu koji je po kvalitetu vazduha zadnjih godina jedan od najzagađenijih gradova u svetu. Ova izlozba je način da ukažemo na problem. Želimo da dišemo, poručujemo i nadamo se da ćete nas čuti!“, rekla je Katarina Kašiković učenica Tehničke škole u Valjevu na otvaranju foto-izložbe u ovoj školi.

Autori foto materijala snimljenog prethodnih nedelja tokom grejne sezone su učenici IV4 razreda Tehničke škole: Tijana Gavrilović, Jelena Gajić, Jana Jovanović, Boris Vuletić, Katarina Kašiković, Ljubica Lazarević, Iva Radovanović, Aleksa Mirić, Marija Šujdović, Ivan Jevtić i profesorka Goranka Đurić Kuzmanović.

Podsećanje – Učenici valjevske Tehničke Danu studenata i srednjoškolaca dali i humanitarni karakter – možete pročitati OVDE

Nakon otvaranja izložbe za učenike je organizovana prezentacija o uzrocima zagađenja vazduha i izazovima sa kojima se suočava Valjevo kada je reč o smanjenju aerozagađenja i zaštite zdravlja ljudi. Osnovne pojmove o zagađujućim materijama u vazduhu, zagađivačima, standardima kvaliteta vazduha i načinima za smanjenje zagađenja predstavili su aktivisti udruženja Lokalni odgovor, Slavica Pantić i Vladimir Pantić.

Neobičan umetnički događaj je nastao uz podršku profesorke Biljane Đorđević u okviru predmeta „Urbanizam“. Mladi Valjevci priprmili su fotografije za izložbu pod nazivom „Želimo da dišemo!“  koje pokazuju zagađenje vazduha u Valjevu.