17/04/2024
Najnovije vesti
Tehnicka-skola-17.-novembar-2023.-Escape-Room-Dan-srednjoskolaca-i-studenata-FOTO-ucenici-Tehnicke-Valjevo-prenosi-Objektiva.rs

Učenici valjevske Tehničke Danu studenata i srednjoškolaca dali i humanitarni karakter

Autor 25/11/2023

U Valjevu svakog 17. novembra, već 10 godina, učenici Tehničke škole pripremaju različite programe, a ovogodišnjem obeležavanju Dana studenata i srednjoškolaca dali su i humanitarni smisao.

Članovi Debatnog kluba sa svojim profesorima u Tehničkoj školi u Valjevu i ove godine priredili su prigodan program povodom Međunarodnog dana studenata i srednjoškolaca. Posebnu pažnju su posvetili akciji prikupljanja pomoći za socijalno ugrožene školske drugare. Tim povodom su održali bazar, kao i prikupljanje donacija od darodavaca, kaže član Debatnog kluba, Miroslav Krnetić, učenik prvog razreda na građevinskom odseku.

“Na sastancima Debatnog kluba smo se sa profesorima dogovorili da povodom Dana srednjoškolaca i studenata organizujemo i humanitarni bazar, tako da smo prodavali peciva, limunadu i grickalice. Svi učenici Tehničke škole su se na neki način uključili u ovu akciju. Neki su prodavali neke svoje stvari, drugi su doneli staru očuvanu i opranu garderobu da bi je darovali našim drugarima. Bilo je i donatora, a dolazili su i sugrađani sa svojom malom decom i svojim prilozima pomogli ovu našu akciju.”

Napominje da su se svi članovi Đačkog parlamenta Tehničke škole, njih oko 30, aktivno uključili pored 40 učenika trećeg razreda koji su donirali različita sredstva uz koordinaciju Pedagoške službe škole. Prvog dana akcije, koja je trajala do 24. ovog meseca, prikupljeno je oko 110 hiljada dinara.

Pored humanitarne akcije, priredili su i različite kvizove znanja, nastup školskog orkestra i sportska nadmetanja, dok su petočlani timovi odgonetli mozgalice u “Escape Room”-u.

Podsećamo, pre deset godina, kada je u Tehničkoj školi prvi put obeležen Dan srednjoškolaca i studenata, tokom petodnevnog programa okupili su sve srednje škole iz Valjeva. Srednjoškolci su tada predstavili svoja strukovna opredeljenja, kao lep vid vršnjačke edukacije uz druženje, pa su npr. učenici Medicinske održali čas pružanja prve pomoći, učenici Muzičke se predstavili na koncertu za svoje vršnjake i profesore iz svih valjevskih srednjih škola. I to je fini primer povezivanja i obrazovanja, kao i podsticanja brižnog odnosa u socijalnom okruženju mladih.       

U Tehničkoj školi Valjevo promocija FAV inicijative – pročitajte OVDE

Međunarodni dan studenata u svetu predstavlja simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo, u znak sećanja na 17. novembar 1939. godine kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali zbog okupacije, a više od 1.200 studenata odveli u koncentracione logore, a studentske domove prenamenovali u vojne kasarne. Prvi put Dan studenata i srednjoškolaca je obeležen 1941. godine u Londonu.

U sadašnjim državama Češka i Slovačka 17. novembar, povezuju i sa borbom za slobodu i demokratiju jer su studenti 1989. u tadašnjoj Čehoslovačkoj ponovo ustali protiv nedemokratskog režima, čime je počela tzv. plišana revolucija.

Dan studenata u Grčkoj obeležavaju u znak sećanja na početak kraja diktature iz 1973. godine kada je grčka vojska napala zgradu atinske politehnike u kojoj su bili studenti čiji je otpor doveo do jenjavanja diktature, okončane sredinom naredne godine.

Dan studenata i srednjoškolaca povezan je i sa Evropskom deklaracijom o pravima srednjoškolaca, koju je usvojila Evropska unija srednjoškolaca OBESSU, a prihvatila i Unija srednjoškolaca Srbije nakon čega je pokrenuta kampanja “Light on the rights” radi promocije prava učenika.

Tekst je pripremila redakcija Objektiva.rs u okviru projekta

Život socijalno osetljivih populacija stanovništva 2”

podržanog od strane Grada Valjeva u 2023. godini.