16/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • GIMNAZIJALAC MIHAILO LEKIĆ NAJUSPEŠNIJI NA KONKURSU “U ČAST SRPSKOG ZLATOUSTA”
Manastie-u-Lelicu-zvonik-april-2022-godine-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs

GIMNAZIJALAC MIHAILO LEKIĆ NAJUSPEŠNIJI NA KONKURSU “U ČAST SRPSKOG ZLATOUSTA”

Autor 11/07/2022

Mihailo Lekić, učenik drugog razreda Valjevske gimnazije pobednik je konkursa “U čast srpskog zlatousta” koji je Valjevska eparhija priredila povodom trostrukog jubileja Svetog vladike Nikolaja Velimirovića.

Gimnazijalac, Mihailo Lekić napisao je besedu na temu “Zlatousti propovednik Vaskrslog Hrista” i time, prema izboru žirija, osvojio prvo mesto.

Na konkursu koji je trajao do sredine prošlog meseca, ravnopravno drugo mesto pripalo je Vasilisi Ilinčić, učenici trećeg razreda srednje Ekonomske škole “Mirko Vešović” iz Podgorice i Katarini Krulj, učenici prvog razreda Karlovačke gimnazije, koje su pripremile radove na temu “Ako jezike čovečije i anđeoske govorim a ljubavi nemam, ništa sam” (1. Kor 13, 1 – 2), dok je Danka Stošić, učenica prvog razreda gimnazije “Stojan Ljubić” iz Lebana, osvojila treću nagradu radom na temu “Sve mi je dozvoljeno, ali sve ne koristi” (1. Kor 12, 6).

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog, gospodina Isihija, povodom trostrukog jubileja Svetog Nikolaja ohriskog i žičkog, 140 godina od rođenja, 65 godina od predstavljenja i 30 godina od prenosa moštiju iz Libertivila u Manastir u Leliću, Eparhija valjevska je priredila nagradni konkurs, od 18. aprila do 17. juna, za najbolje sastavljenu besedu, za učenike srednjih škola iz cele Srbije i regiona.

Prema rečima profesorke srpskog jezika i književnosti, Sanje Sirovljević, članice žirija:

“Veliku radost pričinjava to što su deca u ovim temama pronašla motivaciju da iznesu najrazličitija razmišljanja, otkriju svoje vidike i potvrde da oni, itekako, i imaju i umeju šta da kažu. U pristiglim radovima bilo je odgovora na sve tri zadate teme, pa su i nagrade tematski raspoređene. Svi pristigli radovi zaslužuju veliku pažnju i pohvalu kako zbog svoje originalnosti i dubine, tako i zbog svoje lepote i vrednosti.

Teško je pronaći odgovarajuće pojmove kojima bismo opisali blago reči koje su otkrili naši srednjoškolci. Tihe molitve; dnevnike buntovništva; oživljene biografije; pesme u prozi; bistre reke razuma; hiljade pitanja i hiljadu i jedan odgovor; himne životu i ljubavi; nepatvorenu energiju mladosti, sve su to mladi besednici uspeli da stave pod okrilje naše tri teme. Hvala im svima što su uspeli da zajednički ožive besedništvo.

Nadamo se da ćemo već sledeće godine još više osnažiti pisanu i govornu reč kojom nas nadahnjuje i kojom nam se obraća naš Sveti Vladika Nikolaj.”

Najuspešniji radovi su proglašeni na Svečanoj akademiji održanoj na poprazništvo Vidovdana, uz prisustvo Njegove Svetosti Patrijarha srpskog, Gospodina Porfirija u Valjevu.