15/04/2024
Najnovije vesti

Hercegovina zemlja pesnika predstavljena u Valjevu (video)

Autor 02/01/2024

Bila je tesna svečana sala Valjevske gimnazije da primi sve zainteresovane za promociju knjige “Hercegovina zemlja pesnika” prof. dr Milovana R. Pecelja.

Akademik prog.dr Milovan Pecelj na promociji u Valjevu

Inicijativu za ovu promociju dao je Aleksandar Janjić, u delo sprovela Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović”. Sve je zapravo počelo kada je grupa Valjevaca, poreklom iz Hercegovine, našla svoje korene. Onda je Aleksandar Janjić napisao pesmu o Ljubinju, svojoj pradedovini. Pesma “Ljubim kamen zemlje ove” premijerno je predstavljena u Hercegovini u septembru 2023, ali je saradnja nastavljena.

Profesor dr Milovan R. Pecelj, akademik Srpske Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske o ovoj knjizi pričao je sa puno topline i ljubavi.

“Godinama sam se družio sa Momom Kaporom, Rajkom Petrovim Nogom, Radosavom Rakićem, Gojkom Đogom i drugim književnicima. Oni su bili elita koja je ušla u moju glavu kao za života klasici i napisao sam knjigu o njima na iniciranje Rajka Noga. On je čak dao i naslov. Ja sam ga pitao zašto Zemlja pesnika, kad Kapor piše prozu, na šta je on rekao: “Svi koji pišu su pesnici”. Dva dana pre nego što je knjiga došla meni u ruku, on mi je pobegao. Predstavio se Gospodu, što mi je jako žao, ali sam sačuvao njegov pregled mog rukopisa.

To su bili moji prijatelji, drugovi, i najveća čast mi je bila kada sam za njihov sto mogao da sednem, a da ne pitam da li je slobodno. Oni su za mene nastavak onog čuvenog Mostarskog kruga, zemlje Šantića, Dučića, Ćorovića, poznati hercegovački trofilijum, kada je Mostar bio centar srpske kulture. Dok sam radio ovu knjigu trojica su se predstavila Gospodu, ostala su dvojica. Odlaze ljudi, ali ostaće knjiga.”

“Cvijić je govorio da je Hercegovina zemlja koja mu liči na sivo, okamenjeno i uzburkano more, ali Hercegovina je zemlja pesnika. Kada sam sa Rajkom razgovarao rekao mi je: “Nemamo ništa tamo, samo pesnike i kamen.” Ali imamo tvrdu veru i golubiju dušu. Ova elita je učinila mnogo sa svojim pisanjem na čitavoj reprezentaciji srpskog pesništva i proze.

Hercegovina jeste zemlja pesnika, i ne samo pesnika, dosta je znamenitih ljudi iz nje, tako da je sada afirmišemo jer je ona sada u jednoj veoma nezgodnoj demografskoj situaciji. Želimo da je afirmišemo, a da ne govorimo ništa krivo. Nadamo se da će Hercegovina ostati zemlja koja će davati i dalje fine pesnike”, rekao je prof. dr Pecelj.

Načelnik Ljubinja Stevo Drapić u obraćanju prisutnima

Načelnik Ljubinja Stevo Drapić nije krio zadovoljstvo promocijom i boravkom u Valjevu: “Koristim ovu priliku da se zahvalim ovim ljudima (Janjićima pr.a.) što su našli snage, volje, želje da urade ovako nešto na promociji Hercegovine i na promociji Ljubinja, i ja kao načelnik opštine Ljubinje moram to da cenim. Hercegovina i jeste lepa ali je moramo promovisati. Znate i sami ko sve dolazi iz Hercegovine, sa kakvim stihovima, sa kakvim pesmama, i knjiga zaslužuje to ime. Svakako se nove generacije naslanjaju na tu priču jer je Hercegovina neprestani izvor književnih dela i velikih događaja ne samo u pesmi, nego i u sportu i kulturi u čitavom srpskom životu. Mi se prosto vežemo na maticu Srbiju i svaki svoj trenutak istinski navijamo za Srbiju u svakom pogledu i rado se odazivamo svakom pozivu koji dođe iz Srbije.”

Prof. Jovan Delić za vreme promocije

Pored autora, u gotovo dvosatnoj promociji knjige govorili su prof. dr Jovan Delić i prof. dr Veljko Brborić. Burno je pozdravljena i prezentacija pesme “Ljubim kamen zemlje ove” koju je uz tekst Aleksandra Janjića snimio valjevski KTM Studio, a otpevao naš sugrađanin Mirko Đurđević.