19/05/2024
Najnovije vesti
Prijem-anketnog-odbora-u-Eparhiji-valjevskoj-Gospodin-Isihije-Nesa-Tadic-POKS-streljani-simpatizeri-masovne-grobnice-1944.-1946.-komunisti-cetnici-pomirenje-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Istinom do pomirenja

Autor 29/04/2023

Saopštenje za javnost GrO POKS Valjevo o prijemu članova Anketnog odbora u Eparhiji valjevskoj.

„Episkop valjevski Isihije u Vladičanskom dvoru primio delegaciju Anketnog odbora koji je oformila Skupština grada Valjeva sa zadatkom da utvrdi sve činjenice o takozvanim “pasijim grobljima” i nevino pobijenim civilima posle uspostavljanja komunističke vlast u periodu 1944.-1946. Komisija je Episkopa upoznala sa dosadašnjim istraživanjima i spiskovima više stotina likvidiranih po kratkom postupku bez prava na normalno suđenje i odbranu.

Pretpostavlja se da spisak od 1080 zverski umorenih i zakopanih u najmanje devet poznatih masovnih grobnica koje su neobeležene i nazvane “pasijim grobljima” nije konačan i da to nije ni polovina ukupno umorenih civila.

Članovi anketnog odbora su obavestili Episkopa Isihija da je grad Valjevo iz budžeta opredelio početnih dva miliona dinara za postavljanje devet mermernih ploča sa krstom na mestima poznatih masovnih grobnica i spomenika žrtvama u centru Valjeva.

U kratkom roku a u saradnji sa Vladikom Isihijem utvrdiće se termini opela i parastosa na mestima ovih masovnih grobnica.

Anketni odbor je u predviđenoj proceduri od nadležnih institucija zatražio eshumaciju i dostojanstvenu sahranu mučeničkih kostiju svih pobijenih.

Član anketnog odbora je i Dragan Bogdanović potpredsednik Gradskog odbora POKS Valjevo, koji je posle prijema izjavio: “Utvrđivanje istorijske istine o ovakvim ratnim zločinima i zloupotrebama državnih institucija nakon rata kada su počinjeni ovakvi zločini protiv čovečnosti širom Srbije, glavni su preduslov konačnog nacionalnog pomirenja koje nam je preko potrebno,“ navedeno je u saopštenju GrO POKS Valjevo.