29/09/2023
Najnovije vesti
Valjevo foto iz aviona Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

IZABRANI NAGRAĐENI GRADA VALJEVA ZA 2021.

Autor 11/03/2022

Komisiji za dodelu nagrade grada Valjeva dostavljeno je 80 predloga, 72 za nagrade iz utvrđenih oblasti i osam predloga za specijalnu nagradu. Za oblasti privrede, urbanizma i arhitekture i zaštite životne sredine nije bilo predloga.

Odbornici Skupštine Grada Valjeva na početku današnjeg zasedanja usvojila je predloge Komisije o nagradi grada Valjeva za 2021. Članom 5. stav 3. Odluke o nagradi grada Valjeva propisano je da se izuzetno, u jednoj godini, mogu dodeliti dve nagrade za jednu oblast.

Za oblast poljoprivrede, prema predlogu Komisije, dobitnik je Mališa Pajković, poljoprivrednik.

U oblasti obrazovanja i vaspitanja, dobitnici su Katarina Ćosić i Dragan Vilotić, nastavnici razredne nastave u odeljenju za celodnevni rad sa učenicima u Prvoj osnovnoj školi, i Nikola Savić, nastavnik Zdravstvene nege u Medicinskoj školi u Valjevu i na fakultetu Singidunum.

Jednoglasno je prihvaćen predlog Komisije, tako da nagradu grada u oblasti stvaralaštvo i postignuća učenika i studenata, dobijaju Sara Janevska, učenica Valjevske gimnazije i Tina Petrović, učenica Muzičke škole.

U oblasti nauka, inovacija i pronalazaštvo, nagradu grada u domenu nauke, inovacije i pronalazaštva, osvojila je dr Mirjani Antonijević, izuzetna naučnica koja je sada na postdoktorskim studijama u Velikoj Britaniji.

Doktor Dejan Ćesarević i prva žena primarijus u Valjevu, dr Živana Vitorović Jovanović, dobitnici su ngrade Grada Valjeva za oblat medicine i brige o zdravlju.

Jednoglasno, odbornici su, u oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada, dodelili nagradu Grada Valjeva za 2021. godinu, Pravoslavnoj narodnoj hrišćanskoj zajednici Valjevo „Vozdviženje Časnog Krsta“ i Dejanu Drajiću, predsedniku Udruženja obolelih od multiple skleroze Kolubarskog okruga Valjevo.

Za umetnost i kulturu nagrađen je Gradski mešoviti hor „Abrašević“ Valjevo.

Jednoglasno je usvojen predlog da nagrada grada u oblasti čuvanja i negovanja tradicije valjevskog kraja bude dodeljena Udruženju Zavičajno bratstvo „Mali korak“ iz Oglađenovca.

U oblasti sporta nagrađeni za 2021. godinu su Plivački klub „Valis“ i mladi vaterpolista, već raskošne biografije, Aleksandar Kovačević.

U oblasti za humanitarni rad i brigu o ljudima dobitnici su Udruženje građana Autizam“ Valjevo i Pravoslavna narodna hrišćanska zajednica „Vozdviženje Časnog Krsta“.

Usvojeni su predlozi za specijalne nagrade Grada Valjeva za 2021. godinu, za životno delo – dobitnik je Tomislav Jovančić, međunarodni košarkaški sudija, koji je aktivan u spotru već 50 godina.

Od tri pristigla predloga, odbornici Skupštine grada Valjeva za specijalnu nagradu za afirmaciju grada izabrali su Aleksandra Njegovana, direktora hotela „Omni“.

Jednoglasno, Komisija je predložila Skupštini grada Valjeva da za oblast humanost i oblast informisanje i društveno angažovanje, ne dodeli nagrade za 2021. godinu, i pored čiinjenice da su pristigli pojedini predlozi za navedene oblasti.

Komisija za dodelu nagrade grada Valjeva imenovana je u sastavu: predsednik dr Zorica Jocić, zamenik predsednika dr Milan Mirković, članovi: Ivan Ilić, Marko Jovanović, dr Snežana Mijatović, Aleksandar Blažić, Saša Milovanović, Snežana Jovanović, Micko Lepojević, Slobodan Aleksić i Zora Bojičić.

Nagrade Grada Valjeva podrazumeva diplomu i novčani iznos, a dobitnicima će biti uručene na Svečanoj akademiji, planiranoj za 20. mart ove godine, povodom proslave Dana grada.