27/02/2024
Najnovije vesti
Skupština Grada Valjeva

“UKALJANO DA SE NIKAD NE OPORAVI”

Autor 18/03/2022

Odbornička grupa SPS-JS u Skupštini Grada Valjeva danas je predsedniku Skupštine, predložila hitno sazivanje sednice za subotu, 19. mart 2022. godine jer je protiv dobitnika nagrade Grada Valjeva za poljoprivredu, podignuta optužnica, a to ukazuje da postoje opravdane sumnje za dela zbog kojih se lice tereti.

Tim povodom, Odbornici SPS – JS uputili su predlog predsedniku Skupštine Grada Valjeva, za sazivanje i održavanje HITNE sednice Skupštine grada Valjeva, za subotu 19. mart 2022. godine, sa predloženim dnevnim redom:

1. Pretres predloga odluke o izmeni odluke o dodeli nagrade Grada Valjeva za 2021. godinu

2. Pretres predloga Rešenja o izmeni Rešenja o imenovanju članova Komisije za dodelu nagrade Grada Valjeva.

Dalje, u obrazloženju traženja hitnog zasedanja Skupštine Grada Valjeva, u predlogu Odborničke grupe SPS – JS je navedeno:

Đorđe Pavlović SPS Objektiva.rs Valjevo foto Snežana Jakovljević Krunić

“Naime, Odlukom o dodeli nagrade grada Valjeva za 2021. godinu za oblast poljoprivreda dodeljena je nagrada Mališi Pajkoviću za koga se saznalo da je Više javno tužilaštvo u Valjevu početkom decembra 2020. godine podiglo optužnicu zbog opravdane sumnje da je izvršio produženo krivično delo trgovina ljudima (www.kolubarske.rs), zbog čega bi, ukoliko se istom nagrada i dodeli, ugled Grada Valjeva bio trajno narušen sa nesagledivim posledicama, zbog čega TRAŽIMO da se nagrada Grada Valjeva Mališi Pajkoviću oduzme.

Postupak grada Valjeva bio bi ujedno i nedopušteno mešanje u tok krivičnog postupka jer bi nereagovanjem u predmetnom slučaju i dodelom nagrade okrivljenom Grad Valjevo posredno iskazao podršku licu protiv kojeg se vodi postupak i poslao poruku žrtvama da ne haje za njihove patnje.

Imajući u vidu da je Grad Valjevo jedan od gradova sa najrazvijenijom podrškom socijalno marginalizovanim i ugroženim grupama te da je učesnik brojnih projekata i korisnik donacija u oblasti sprečavanja nasilja, sasvim sigurno bi došao na loš glas i trajno izgubio svaki kredibilitet kod partnera i potencijalnih donatora.

I kao najgore ugled grada bi trajno i nepovratno bio uništen i sve ono što su generacije Valjevaca od Prote Mateje, Ljube Nenadovića, Desanke Maksimović, Ljube Popovića, Jovana Maljokovića, braće Kovačević, Nikole Jevremovića Gužve i Luke Stančića (da pomenemo samo neke), bilo bi isprljano i ukaljano da se nikad ne oporavi.

Takođe, TRAŽIMO smenu predsednice Komisije, Zorice Jocić koja je morala znati i bila dužna da zna kome Komisija dodeljuje nagradu, a članovi Komisije MORAJU podneti ostavke, a ukoliko je Komisiji istekao mandat TRAŽIMO garancije od Gradonačelnika da ni jedan član Komisije neće biti predložen za ponovno imenovanje,” navedeno je u predlogu šefa odborničke grupe SPS-JS u Skupštini Grada Valjeva, Đorđa Pavlovića.