18/07/2024
Najnovije vesti
FOTO-IZVOR-Gorska-sluzba-spasavanja-Valjevo-Autor-FOTO-Aleksa-Dragojlovic-07-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-kolubarski-region-News-Serbie

Jačanje kapaciteta Gorske službe spasavanja Srbije stanice Valjevo i prijem novih članova

Autor 09/07/2024

U sklopu projekta “Jačanje kapaciteta Gorske službe spasavanja Srbije stanice Valjevo u vanrednim situacijama” uspešno je realizovana prva aktivnost projekta, vežba spasavanja sa nepristupačnog terena na planini Maljen u blizini vidikovca Ljuti Krš.

FOTO-IZVOR-Gorska-sluzba-spasavanja-Valjevo-Autor-FOTO-Aleksa-Dragojlovic-svi-07-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-kolubarski-region-News-Serbie
IZVOR GSS Valjevo FOTO Aleksa Dragojlović

Proteklog vikenda Gorska služba spasavanja Srbije – Stanica Valjevo je u okviru projekta „Jačanje kapaciteta Gorske službe spasavanja Srpska stanica Valjevo u vanrednim situacijama“ uspešno realizovala prvu aktivnost projekta, vežbu spasavanja sa nepristupačnom terenu na planini Maljen kod vidikovca Ljuti Krš.

Na terenskoj vežbi traženja nestalih ljudi uz pomoć psa za spasavanje, kao i spasavanje sa nepristupačnih mesta. Pretresena su dva područja terena uz pomoć službenog psa Pri, službenog vodiča Petra Plužnikova, nakon čega su izvedene tehnike spasavanja s nepristupačan teren u podnožju vrha Ljuti krš. Učestvovalo je sedam članova GSS stanice Valjevo, četiri člana stanice Beograd i dva člana stanice Kruševac, rekao je Aleksa Dragojlović, pri tome pojasnivši:

Planina Maljen i turističko mesto Divčibare su odabrane zbog velikog broja turista, poziva koji dolaze GSS-u sa ove planine i lokacije gde se dešava najveći broj nesreća. Ovo je aktivnost gde su rađene tehnike spasavanja kako bi turisti bili što bezbedniji i kako bi se adekvatno reagovalo u ovakvim situacijama.

Prijavljivanje za prijem novih članova u redove Gorske službe spasavanja Srbije

Otvoren je konkurs za prijem novih članova Gorske službe spasavanja Srbije za 2024. godinu i ovim putem pozivamo sve zainteresovane avanturiste da svoje aktivnosti u prirodi upotpune dozom humanosti i pridruže se našoj spasilačkoj ekipi, naglašava načelnik stanice GSS u Valjevu, Aleksa Dragojlović.

Prijave traju do 11. avgusta 2024. godine, dok će testiranje biti obavljano u sedam gradova širom Srbije kao i u Valjevu. 

Promo video o spasavanju u različitim oblastima – link https://drive.google.com/file/d/1EeepLuQtX-yhbzUIQRetTrME__C7JWWW/view?usp=drivesdk