24/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo Kolubarski ookrug -Srbija klimatske promene zagrevanje planete prenosi objektiva.rs iz Valjeva

JAVNI POZIV ZA DODELU BESPLATNIH SREDSTAVA DOMAĆINSTVIMA ZA NABAVKU KOTLOVA NA BIOMASU

Autor 03/03/2023

Gradsko veće grada Valjeva, na osnovu predloga Komisije za realizaciju mera energetske sanacije, raspisalo je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima u cilju smanjenja zagađenja vazduha. Predmet sufinansiranja obuhvata nabavku kotlova na biomasu za porodične kuće.

Ukupna planirana sredstva koje Grad Valjevo zajedno sa sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije dodeljuje putem ovog javnog poziva, iznose 20 miliona dinara.

„Maksimalan iznos je 150 hiljada dinara, dakle uslovi su isti kao i na prvom javnom pozivu. Udeo sredstava je 70% od vrednosti ukupne investicije sa PDV – om po pojedinačnoj prijavi. Sredstva za podsticaj se dodeljuju krajnjim korisnicima, odnosno domaćinstvima kod kojih je postojeće grejanje na ugalj, mazut ili drvo. Bitno je naglastiti da su u pitanju grejači prostora – kotlovi na biomasu, odnosno drvni pelet, briket i sečku.

Viktor-Micic-kzn-GU-VA-25-08-2022-FotO-biljana-Jakovljevic-Objektiva.rs-Valjevo

Ovim javnim pozivom ostalo je 20 miliona neiskorišćenih sredstava i to podrazumeva da bi trebalo da nabavimo oko 140 novih kotlova. Važno je napomenuti da se blagovremenom dostavom prijavnih obrazaca i dokumenata smatra i preporučena pošiljka, zaključno sa navedenim datumom za kraj javnog poziva. Nakon zaključenog prijema dokumenata, Komisija će izvršiti bodovanje, iskontrolisati dokumentaciju i napraviti preliminarnu listu, nakon čega Komisija ima obavezu da obiđe i da ustanovi tačnost tih podataka iz dokumentacije i posle izvršenog bodovanja, radi se i konačna lista. Na revidiranu, odnosno konačnu listu postoji mogućnost prigovora od osam dana“, poručio je Viktor Mićić, predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije.

Mićić je naglasio da je u okviru prvog javnog poziva za ovu meru nabavljeno 104 kotla i da očekuje da će biti mnogo više prijava nego na prethodnom javnom pozivu.

„Što se tiče prvog dela ovog konkursa, nabavljeno je 104 kotla u momentu kada je došlo do poremećaja u nabavci i mogućnosti da se nabavi pelet, tada je odustao određen broj zainteresovanih građana. Međutim, već od jutros imamo priličan broj prijava, često nas pozivaju građani i interesuju se za mogućnost da učestvuju na ovom javnom pozivu. Očekujemo da će u ovom momentu interesovanje biti višestruko veće od opredeljenih sredstava, tako da ćemo u narednom periodu gledati da potražimo mogućnost dodatnog finansiranja“, zaključio je Mićić.

Dokumentacija se može preuzeti na šalteru broj 12 u prizemlju Gradske uprave, kao i na zvaničnoj prezentaciji grada Valjeva: www.valjevo.rs .

Za sve dodatne informacije građani mogu pozvati na broj telefona 014/294-790 ili se obratiti putem mejl adrese: energetska.sanacija@valjevo.org.rs .

Javni poziv traje 21 dan, zaključno sa 23. martom 2023. godine.