12/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Kompanija „DM drogerie markt Srbija“ donirala opremu za neonatologiju
DM-domacija-neonatologiji-ZC-Valjevo-prenosi-Objektiva.rs dr Svetlana Marković

Kompanija „DM drogerie markt Srbija“ donirala opremu za neonatologiju

Autor 05/10/2023

U cilju unapređenja kvaliteta života u zajednici u kojoj širi poslovanje kompanija „Dm drogerie markt Srbija“, donirala je tri led fototerapijske lampe Zdravstvenom centru Valjevo.

Odsek neonatologije dobio je tri foto terapijske lampe vrednosti oko 500 hiljada dinara. Regionalni menadžer prodaje kompanije „DM“ Željko Stojković je sa zadovoljstvom uručio ovu donaciju Zdravstvenom centru Valjevo jer pri otvaranju novog objekta i širenju mreže uvek vode računa o podršci zajednici.

Zahvaljujući analizi naših zaposlenih koji su uočili da se u našem dosadašnjem objektu izuzetno traže i kupuju pelene za decu, zaključili smo da nam je ta populacija ciljna grupa za donacije na području grada Valjeva sa okolinom. Obratili smo se upravi najveće zdravstvene ustanove koja nam je odmah izašla u susret i ostvarena je ova saradnja koja je rezultirala donacijom tri led lampe za Odsek neonatologije. Pošto u Valjevu godinama lepo poslujemo u traženju novog objekta koji smo nedavno otvorili želeli smo da doprinesemo razvoju zajednice”, zaključio je menadžer Željko Stojković.

Hisense Europe donira moderan ultrazvučni aparat ZC Valjevo – pročitajte OVDE

V. d. zamenika direktora Zdravstvenog centra Valjevo, dr Vladimir Pantelić, zahvalio se na značajnoj donaciji koja je stigla u pravom trenutku.

Odsek neonatologije ima dve lampe novije generacije i još četiri koje datiraju još iz vremena proizvođača EI Niš. Utoliko je nova generacija uređaja značajnija. Led lampe koje su bolje i savremenije pružaju značajnu podršku radu neonatološkom boksu. Svaka donacija je uvek dobrodošla jer ustanova zbrinjava veliko područje i brojne žitelje. Populacija novorođenčadi je posebno osetljiva kategorija za koju uvek moraju biti obezbeđeni najbolji uslovi. Godišnje se u valjevskom porodilištu rodi oko 1300 novorođenčadi i mi smo dužni da im od starta obezbedimo svu neophodnu opremu za negu”, rekao je v.d. zamenika direktora ZC Valjevo dr Valdimir Pantelić prilikom uručenja donacije, pozivajući ovom prilikom sve ljude dobre volje koji kroz donatorstvo pomažući rad najveće zdravstvene ustanove, pomažu kompletnu društvenu zajednicu.

Rehabilitacija onkoloških bolesnika dečijeg uzrasta u Ivanjici – pročitajte OVDE

Šef Odseka neonatologije dr Svetlana Marković, subspecijalista neonatologije, je uz zahvalnost na donaciji, podsetila na značaj uređaja led lampe u prvim satima novorođenčadi.

Potrebu za led rasvetom i pravu jačinu kod novorođenčeta procenjujemo na osnovu vrednosti bilirubina, kako dete uzima hranu i niz drugih medicinskih parametara. Kako bismo sprečili žuticu pogotovu u prvom danu primenjujemo dodstno svetlo i na vreme reagovati kako bi se sprečile eventualne komplikacije. Već dugi niz godina vrednost bilirubina se uzima iz pupčanika i tako imamo pravovremenu vrednost koja je značajan pokazatelj. Na osnovu toga procenjujemo da li je u vrednosti bez rizika ili ne. Žutica je prvog dana najopasnija, ali se blagovremenom terapijom uspešno sanira. Izlaganje fototerapiji štetni bilirubin eliminiše i izbacuje pretvarajući ga u supstancu koju beba izlučuje urinom i stolicom i onda se ubrzava oporavak”, pojasnila je dr Svetlana Marković, subspecijalista neonatologije.