14/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Rehabilitacija onkoloških bolesnika dečijeg uzrasta u Ivanjici
RFZO Republički fond za zdravstveno osiguranje filijala u Valjevu Socijalno u Karadjordjevoj ulici Valjevo Objektiva.rs foto Snežana Jakovljević Krunić

Rehabilitacija onkoloških bolesnika dečijeg uzrasta u Ivanjici

Autor 28/09/2023

Deca do 18 godina koja su obolela od neke onkološke bolesti imaju pravo na produženu rehabilitaciju, odnosno banju, na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje jednom u svakoj kalendarskoj godini u prvih 5 godina nakon postavljanja dijagnoze.

Predlog za upućivanje na produženu rehabilitaciju daje izabrani pedijatar uz mišljenje tri lekara specijalista pedijatrije iz zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa u kojoj se osigurano lice leči.

Deca imaju pravo na pratioca tokom rehabilitacije, koja traje 21 dan i sprovodi se u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Ivanjica, koja ima sve uslove i najviše standarde za rehabilitaciju (stručno medicinsko osoblje, dijagnostičke aparate, klimatske i meterološke uslove, vazduh bez zagađenja, idealna nadmorska visina i dr.).

Cilj rehabilitacije je jačanje imuniteta tj. opšte otpornosti, jačanje opšte fizičke kondicije, osnaživanje psihološke stabilnosti dece, kao i opuštanje, zabavaljanje, podsticanje kreativnog izražavanja i pozitivnosti, navedeno je u obaveštenju RFZO.

Izmenjen pravilnik o većoj dostupnosti lekova – pročitajte OVDE