26/05/2024
Najnovije vesti
Muzička škola Živorad Grbić Valjevo Objektiva.rs

KONCERT ŠANDOROVA I NIKOLIĆA POSVEĆEN VLADI DIVLJANU

Autor 13/12/2022

Muzička škola “Živorad Grbić” priređuje koncert “Nebeska Rusija – 4 maljčika” klavirskog dua Aleksandar Šandorov – Nemanja Nikolić, zakazan za utorak, 13. decembra 2022. godine, od 19 časova.

Projekat pod nazivom “Nebeska Rusija – 4 maljčika” posvećen je sećanju na Vladu Divljana.

Pijanista Aleksandar Šandorov u klavirskom duetu sa Nemanjom Nikolićem povezuje kompozicije Sergeja Prokofjeva i Vlade Divljana. Upotrebljava citate Prokofjeva i Divljanove kompozicije, stvarajući autentično i novo muzičko delo, poštujući notne zapise koje koriste.

Kroz naslov projekta, kao i koncertni program, jasno upućuje na “dobri duh” Vlade Divljana: pesma “Maljčiki”, film “Nebeska tema”, a termin Rusija je u nazivu projekta zbog porekla Prokofjeva čija dela koristi u koncertnom izvođenju.

Ovakav muzički izraz, s jedne strane postaje zanimljiv svim ljubiteljima muzike Prokofjeva, ali i umetničkog izraza Šandorova, a s druge strane intrigantan onima koji su rado slušali hitove Divljana.

Aleksandar Šandorov je dobitnik brojnih nagrada, među kojima su nagrada fonda Emil Hajek za najtalentovanijeg studenta u Milvokiju i Oktobarska nagrada Grada Beograda za najbolji koncert na Bemusu 1991. godine.
Šandorov je održao brojne solističke koncerte, kao i sa simfonijskim orkestrima i kamernim ansamblima na prostoru ex-Yu, zatim u Slovačkoj, Austriji, Francuskoj, Španiji, Bugarskoj, Holandiji, Engleskoj, Kanadi i SAD. Pored klasične muzike svira savremenu i rok muziku.Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao i magistrirao, Šandorov radi kao profesor na Katedri za klavir.

Među njegovim bivšim studentima je i Nemanja Nikolić. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu upisuje 2004. godine i diplomira 2010. godine na Katedri za klavir sa najvišom ocenom. Specijalističke studije završava 2012. godine, najvišom ocenom. Radi kao korepetitor u Muzičkoj školi “Petar Konjović” u Beogradu, član je nekoliko kamernih sastava. Pored klasičnog programa, izvodi i pop, džez i filmski repertoar.

Valjevska muzička škola je partner u projektu koji je podržan od strane Ministarstva kulture.