15/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-Objektiva-6.-Horfest-2023-Muzicka-skola-Zivorad-Grbic

Koncert valjevskih horova na VI HorFestu i master klas profesorke Stanković

Autor 05/06/2023

Muzička škola “Živorad Grbić” priređuje koncert valjevskih horova, u utorak, 6. juna, od 19 časova, u Centru za kulturu u okviru 6. Valjevskog festivala HorFest, koji je ove godine revijalnog karaktera.

Rad valjevskih horova bio je glavna inspiracija za organizovanje HorFesta, čiji su idejni tvorci profesori Muzičke škole Živorad Grbić Vanja Urošević i Nikolina Ninić, koje se, osim pedagoškom, aktivno bave i dirigentskom delatnošću.

Godine 2015. realizovan je koncert Susreti valjevskih horova, čiji je cilj bio da okupi sve tada aktivne horove u gradu i da inspiriše horove u osnovnim školama. Koncert je vrlo zapažen od strane šire javnosti i predstavljao je glavnu prekretnicu da valjevska muzička škola proširi granice horskog zvuka van grada. Cilj Muzičke škole Živorad Grbić, kao organizatora, je da ovim festivalom ukaže na kvalitet horskog pevanja u Valjevu, ali i na značaj negovanja ovog žanra u savremenom muzičkom životu zemlje.

Na Koncertu valjevskih horova nastupiće Pripremni razredi MŠ Živorad Grbić iz Valjeva i izdvojenog odeljenja u Mionici, Dečiji hor Abrašević, Hor OMŠ Živorad Grbić – IO Mionica, Dečiji crkveni hor Emanuil, etno grupe Grbinovke valjevska muzička škola i Valjevke KUD Krušik, Devojački hor SMŠ Živorad Grbić, Hor Valjevske gimnazije, Hor Medicinske škole Dr Miša Pantić, Omladinski hor Abrašević, Crkveni hor Hadži Ruvim i kamerni hor Emanuil.

Na programu će biti kompozicije domaćih i stranih autora – folklorne, duhovne, zabavne i dečije.

Master klas prof. dr Katarine Stanković

U okviru HorFesta, prof. dr Katarina Stanković održaće master klasove 6. i 7. juna u MŠ Živorad Grbić, vanredni profesor na FILUM-u u Kragujevcu. Diplomirala je na odseku za Dirigovanje u klasi Jovana Šajnovića, magistrirala i doktorirala u klasi prof. Drinke Matić Marović. Rukovodila je Crkvenim horom u Pirotu. Sarađivala sa Umetničkim ansamblom Vojske Srbije „Stanislav Binički“. Radila je kao profesor u MŠ Jovan Bandur u Pančevu (2003-2005), kao dirigent Crkveno pjevačkog društva Ostrog u Novim Banovcima (2002-2014) i kao dirigent hora iz Beograda (2014-2018).

U utorak, 6. juna, u 12 časova u svečanoj sali valjevske muzičke škole, biće održan master klas „Uloga i značaj crkvenog dirigenta na Bogosluženju“, na kom će govoriti o odnosu dirigenta prema programu, crkvi i probi. Razmatraće se poznavanje Liturgike i koncept horske probe sa osvrtom na vokalnu tehniku, a bazirano na interesovanjima horskih dirigenata.

U sredu, 7. juna, u 12 časova u svečanoj sali MŠ „Živorad Grbić“, biće održan master klas „Dirigovanje nekad i sad“, sa temama o ulozi dirigenta, radu sa ansamblom, manuelnoj tehnici, sa osvrtom na trenutno stanje u horskom svetu i održani koncert valjevskih horova.

Master klasovi su namenjeni svima koji rade sa vokalnim ili instrumentalnim ansamblima, a zainteresovani se mogu prijaviti putem imejl adrese msva.horfest@gmail.com.