13/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-Objektiva-Foto-Policijska-uprava-Valjevo-polaganje-venaca-na-grob-Jakova-Nenadovica-u-Brankovini-04-06-2023.

Obeležen Dan MUP-a i policije

Autor 04/06/2023

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležen je širom Srbije u znak sećanja na značaju ulogu srpske Žandarmerije u sukobima sa Turcima kod Čukur česme, 1862. godine, u Beogradu, gde je 1931. podignuta spomen skulptura, rad Simeona Roksandića, u spomen na nastradalog dečaka Savu.

Polaganje cveća i venaca na spomen – ploču palim pripadnicima Policijske uprave Valjevo

Povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Svetih Trojica – slave i Dana policije, Vlada Jerinić načelnik Policijske uprave u Valjevu sa saradnicima i članovima Udruženja penzionisanih pripadnika policije, položili su vence na grob prvog ministra policije, vojvode Jakova Nenadovića, u Brankovini. Takođe, predstavnici MUP Srbija Policijske uprave Valjevo, položili su vence na spomen – ploču poginulim policajcima na području PU Valjevo i pri obavljanju bezbedonosnih zadataka na području Kosova i Metohije, koja se nalazi ispred zgrade Policijske uprave u Valjevu.

U okviru obeležavanja slave i Dana policije, stanovnici grada i okoline imaju mogućnost da, na platou ispred Centra za kulturu Valjevo, prate taktičko – tehnički zbor veština, vozila i opreme pripadnika Policijske uprave Valjevo.

Valjevo-vesti-Objektiva-Foto-Dragan-Krunic-Takticko-tehnicki-zbor-policija-i-vatrogasci-04-06-2023.
Taktičko – tehnički zbor pripadnika vatrogasaca i policije u Valjevu povodom Dana MUP-a Srbije

Ovakvi programi su edukativni, ali i izuzetno interesantni, posebno najmlađim sugrađanima jer je omogućeno da mališani vide vozila i deo opreme i sednu za volan policijskih motocikala, automobila i namenskih vozila Vatrogasno – spasilačkog odreda u Valjevu.

Valjevo-vesti-Objektiva.rs-Foto-Dragan-Krunic-takticko-tehnicki-zbog-dete-na-motoru-sa-policajcem-04-06-2023.
Deci su izuzetno privlačni i policijski motori na tehničko – taktičkom zboru u Valjevu

Edukativni sadržaj svečanog programa je prikazan i kroz bliže povezivanje pripadnika Policijske uprave Valjevo sa stanovnicima grada i valjevskog kraja. Radi toga su pripremljene prezentacije projekata Policija u zajednici, o neposrednim odnosima i saradnji pripadnika policije sa građanima, kao i projekta o policijsko – obaveštajnom modelu rada koji ukazuje na značaj saradnje i prikupljanje informacija od svih stanovnika u cilju kvalitetnije prevencije neželjenih događaja.

Valjevo-vesti-Objektiva.rs-Foto-Dragan-Krunic-takticko-tehnicki-zbog-dete-dvogled-04-06-2023.
Mališani zainteresovani za policijska vozila i opremu

S obzirom na predstojeću letnju sezonu, očekivano znatno povećanje frekventnosti saobraćaja. Tokom današnje svečanosti pripadnici Policijske uprave Valjevo su uputili molbu sugrađanima, jednako vozačima i pešacima, na dodatni oprez u saobraćaju.

U letnjem periodu biva znatno veći broj vozila u saobraćaja, među kojima su i vozači koji dolaze sa drugih područja često već umorni, pa je neophodna dodatna pažnja svih učesnika.

Valjevo-vesti-Objektiva.rs-Foto-Dragan-Krunic-takticko-tehnicki-zbor-deca-i-vatrogasac-04-06-2023.
Prikaz rada vatrogasno – spasilačke opreme

Takođe, tokom perioda letnje sezone povećan je i broj vozača motocikala, bicikala i sve učestalijih trotineta, tako da su pripadnici Policijske uprave Valjevo skrenuli pažnju građanima da, radi sopstvene i bezbednosti svih ostalih učesnika u saobraćaju, neophodan je dodatni oprez, uz poštovanje propisa i postavljene saobraćajne signalizacije.

Posebno je akcentovano da je neophodna roditeljska, ili pratnja starijih, pri učešću mališana u saobraćaju.