12/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Literarni konkurs „Momčilo Gavrić – mali junak Velikog rata“
Momcilo-Gavric-dete-vojnik-u-Velikom-ratu-Arhiva-Muzej-Jadra-u-Loznici vesti Valjevo prenosi Objektiva.rs

Literarni konkurs „Momčilo Gavrić – mali junak Velikog rata“

Autor 30/08/2023

Potpisan sporazum između Ministarstava, prosvete i odbrane, o nagradnom literarnom konkursu.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević potpisali su, u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba, Sporazum o organizovanju nagradnog literarnog konkursa za učenike gimnazija i srednjih škola u Republici Srbiji, obaveštava Ministarstvo prosvete.

Radi približavanja tradicionalnih nacionalnih vrednosti, učenici svih gimnazija i srednjih škola imaće priliku da od 1. septembra do 4. decembra tekuće godine literarnim radom o temi „Momčilo Gavrić – mali junak Velikog rata“ konkurišu za vredne nagrade koje je pripremilo Ministarstvo odbrane.

Podsećamo, Momčilo Gavrić je rođen 1. maja 1906. godine u Trbušnici kod Loznice kao osmo dete Alimpija i Jelene Gavrić. U početku Prvog svetskog rata imao je osam godina. Početkom avgusta 1914. godine austrougarski vojnici iz 42. domobranske pešačke divizije, poznate i kao Vražja divizija, ubili su mu oca, majku, tri sestre, četiri brata i baku, a kuću zapalili. On je preživeo jer ga je otac poslao kod strica da nađe zapregu. Ostavši i bez porodice i bez doma, odlazi na Gučevo da traži srpsku vojsku. Pronašao je Šesti

Momčilo Gavrić sa majorom Stevanom Tucovićem u Drinskoj diviziji 1916. godine, arhiva Muzeja Jadar – Loznica

artiljerijski puk Drinske divizije kojim je komandovao major Stevan Tucović, brat Dimitrija Tucovića. Istog dana su osvetili Gavrićevu porodicu, a osmogodišnji dečak ostaje u Šestom artiljerijskom puku Drinske divizije. Kasnije biva najmlađi podoficir u Velikom ratu, na celom svetu.

Postao je nosilac Albanske spomenice, odlikovan je Spomenicom Prvog svetskog rata i Ordenom zasluga za narod. Posle rata pohađao je gimnaziju „Henri Rajt“ u Faveršamu. Zatim je završio grafičarski zanat i obuku za vozača u Beogradu. Oženio se Kosarom. Radio u fabrici hartije „Vapa“ u Beogradu. Preminuo je 28. aprila 1993. godine.

Povodom pokretanja literarnog konkursa, ministarka Đukić Dejanović je istakla da Ministarstvo odbrane i Ministarstvo prosvete imaju izvanrednu saradnju.

„Prisetimo se da je u poslednjih pet godina, 93 odsto srednjih škola prihvatilo sugestiju da se o odbrani govori kroz predmetnu nastavu i rezultati su očiti. Naša mladost danas beleži i te kako pojačanu potrebu za negovanjem nacionalnog bića, emocije vezane za otadžbinu i sve što je potrebno da se sa osećanjem časti gleda na odbranu zemlje. Konkurs koji organizujemo posvećen je „malom junaku Velikog rata“ Momčilu Gavriću, koji je imao samo osam godina kada je sa našom vojskom u Prvom svetskom ratu prešao Albaniju i došao na Krf. Njegova ličnost trebalo bi stimulativno da deluje na svu decu, na sve učenike srednjih škola i gimnazija u Srbiji koji i te kako imaju dara da literarno pokažu svojstva koja je ovaj mali dečak umeo da neguje kao dete, uz svoje vojnike, srpske vojnike“, rekla je ministarka prosvete i izrazila uverenje da će prozom i poezijom oni najbolji učestvovati na navedenom konkursu.

Obraćajući se prisutnima, ministar Vučević istakao je da je velika čast za Ministarstvo odbrane da može da bude partner sa Ministarstvom prosvete u kontekstu jačanja patriotskih osećanja naših đaka.

„Da se ne stidimo osećaja pripadnosti našem narodu i državi, da se ne stidimo ni naših junaka niti naše istorije, da razumemo sadašnjost i da se pripremamo za budućnost, a istorija bi trebalo da bude i jeste najbolja učiteljica života. Prethodne dve godine Ministarstvo odbrane i Ministarstvo prosvete sarađivali su kroz akciju „Naš vojnik, naš heroj“, kroz taj literarni konkurs, a ovaj put smo tematski preciznije odredili zadatak, odnosno poziv za naše đake, koncentrisali se na đake gimnazija i srednjih škola. To je veoma inspirativna tema posvećena možda malom po godinama, a suštinski velikom junaku u Velikom ratu Momčilu Gavriću“, rekao je ministar odbrane.

On je izrazio uverenje da će srednjoškolci i gimnazijalci imati dobru inspiraciju, da će ponuditi svoje literarne sposobnosti i kreativnosti u najboljem svetlu i da oni koji budu ocenjivali radove neće imati lak zadatak.