21/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Ministarka prosvete: “Izmenama zakona jačamo vaspitnu funkciju škole”
Učionica FOTO Objektiva.rs Valjevo vesti ucionica ućenici đaci škola klupa raspust Valjevo jesen Srbija Objektiva.rs Valjevo

Ministarka prosvete: “Izmenama zakona jačamo vaspitnu funkciju škole”

Autor 29/08/2023

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će setom prosvetnih zakona koje je na sednici usvojila Vlada Srbije sistem obrazovanja biti u značajnoj meri unapređen, posebno kada je reč o prevenciji i reagovanju na nasilje u ustanovama obrazovanja, navodi Ministarstvo obrazovanja.

“Izmenama i dopunama osnovnog i posebnih zakona u oblasti obrazovanja jačamo vaspitnu funkciju škola i omogućavamo realizaciju utvrđenog seta mera radi bolje prevencije i efikasnijeg reagovanja i postupanja u slučajevima nasilja u školama“, rekla je ministarka Đukić Dejanović.

Ministarka je naglasila da je cilj ovih izmena povećanje odgovornosti svih aktera u školskom životu, ali i proširenje lepeze mogućnosti kada je vaspitni rad u pitanju.

“Naš cilj je da obrazovni sistem unapredimo u smeru koji će omogućiti da svi zajedno utičemo na prevenciju i smanjenje nasilja među mladima.“

Predložene izmene zakona omogućiće, između ostalog, da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja učenika uđe u prosek ocena na polugodištu i kraju godine, mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza učenika. Novine donose i mogućnost pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van prostora škole, mogućnost društveno-korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada, skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika i odlaganje ispisivanja učenika srednje škole dok se vodi disciplinski postupak, kao i obavezu intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja (škole, MUP, Centri za socijalni rad, lokalne zajednice).

Zakonskim rešenjima koje je usvojila Vlada Srbije predviđeno je i smanjenje broja učenika u odeljenju od sledeće školske godine na maksimalno 28 đaka.

Jedna od izmena i dopuna zakona predviđa da se rok za početak sprovođenja državne mature pomera za školsku 2025/2026. godinu.

Vlada Srbija usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima, kojim se omogućava uvođenje nacionalne čitanke i utvrđuje način pripreme i odobravanja ovog nastavnog sredstva, navodi Ministarstvo prosvete.