12/04/2024
Najnovije vesti
kreativan radionica Pinokio Valjevo

LJUDI VELIKOG SRCA DALI POMOĆ ZA DECU IZ “PINOKIJA”

Autor 15/11/2021

Udruženje Anđeli čuvari dobilo donacije od firmi iz Beograda za isplatu godišnjeg troška ishrane za 35 mališana koji besplatno pohađaju programe u Kreativnoj radionici Pinokio.

Predsednica Anđela čuvara, Vesna Lazić, master vaspitač u Kreativnoj radionici Pinokio, izuzetno je zahvalna ljudima velikog srca iz Beograda.

Oni su čuli za problem u vezi isplate hrane za 35 dece koja naše programe u vrtiću Pinokio pohađaju besplatno i, zaista sam im neizmerno zahvalna na ovoj pomoći. Mnogo nam znači. Globos osiguranje iz Beograda je uplatilo 1.435.400 dinara i firma Sion gard, takođe iz Beograda, još 100.000 dinara. Nama svaki dinar mnogo znači jer su troškovi u vrtiću veliki. Tih 1.046.000 dinara je samo za hranu za 35 dece za jednu godinu. Poznato je da je Grad Valjevo, u aprilu ove godine odbio projekat za ishranu te dece, ali zahvaljujući ovim divnim ljudima iz Beograda, mi ćemo isplatiti Predškolskoj ustanovi Milica Nožica troškove za ishranu dece jer hranu dobijamo iz njihove centralne kuhinje – navodi Vesna Lazić, i dodaje:

Vesna Lazić kreativna radionica Pinokio Valjevo udruženje Anđeli čuvari foto Dragan Krunić

Ova pomoć je veoma velikodušan gest jer kada su me pitali, navela sam samo sumu potrebnu za hranu. Međutim, oni su uplatili dovoljno da platimo i struju i krečenje i pelet koji smo nabavili. Po sezoni u vrtiću Pinokio trošimo 10 tona peleta, i za to su potrebna baš značajna sredstva. Takođe, mi moramo da vodimo računa o kvalitetnoj rasveti, prvenstveno u radnim prostorijama u kojima borave deca. Isto tako, kod nas su četiri bojlera neprekidno uključena jer moramo da obezbedimo da mališani imaju pogodne uslove za boravak, a to podrazumeva da, u svakom trenutku dok su deca u vrtiću u slavimama mora biti tople vode. A, sa druge strane, sve to košta – kaže Vesna Lazić, master vaspitač i dodaje da su početkom vaspitne godine okrečene sve prostorije u Kreativnoj radionici Pinokio, tako da su sada u mogućnosti da isplate i materijal koji su nabavili i upotrebili pre nekoliko meseci.

Ne mogu vam opisati koliko za vrtić Pinokio znači ova pomoć, prebrodili smo ogromne probleme, prvenstveno mislim na goruće pitanje ishrane dece. Eto, valjevsko udruženje Anđeli čuvari je, za ovu 2021. godinu dobilo svoje anđele čuvare i na ovoj pomoći sam neizmerno zahvalna. Ovo je ogromna briga koja nas je opterećivala u proteklim mesecima. Međutim, nova vaspitna godina je pred nama, pa razmišljamo kako će i šta biti u 2022. godini po pitanju obezbeđivanja “šerpe hrane” za dečicu u vrtiću Pinokio. A to je jedino traženo, da budu nadoknađeni godišnji troškovi ishrane za 35 dece. Sve ostalo za mališane obezbeđuju “Anđeli čuvari” – rezimira nedavna dobitnica prestižnog priznanja Cvet za ženu zmaja, Vesna Lazić, predsednica udruženja koje već duže od 20 godina pomaže socijalno ugrožene porodice, kao i samohrane roditelje i porodice sa više dece, i veliki broj mališana pohađa programe Kreativne radionice Pinokio u Valjevu.

foto – privatna arhiva