15/07/2024
Najnovije vesti
Lokalni-front-Va-Zeljko-Trifunovic-Ljuba-Radovic-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Lokalni front Va – Skupština bez glave (video)

Autor 28/09/2023

Lokalni front iz Valjeva održao je konferenciju za novinare na kojoj su govorili odbornik u Skupštini Grada Valjeva, Željko Trifunović i aktivista, Ljubomir Radović.

Tom prilikom, Radović napominje da će još jedna sednica Skupštine grada ostaće građanima u gorkom sećanju.

“Ne bez razloga, od Lokalnog fronta proglašen za „protočni bojler“, najviši organ lokalne samouprave do kraja je ogolio sukob sa realnošću koji sve očiglednije pokazuje raskorak između megalomanskih obećanja i patuljastih uspeha administracije za koju se tvrdi da je predvodi g. Lazar Gojković.

Kao nekadašnji odbornik u ovoj skupštini, ne mogu a da ne pomenem po građane veoma važne odluke koje je ta skupština usvojila, a Gradska uprava koju, kako tvrdi Statut, usmerava i usklađuje gradonačelnik, svojim nečinjenjem bacila u zapećak doma u Karađorđevoj 64. Politika Srpske napredne stranke ne podnosi kontrolu delovanja svojih eksponenata: zato Valjevo nema zaštitnika građana, zato se ne sprovodi, čak i ne pominje, Lokalni antikorupcijski plan!

Skupština bez glave nema moći da zaigranu Gradsku upravu podseti na kršenje zaključnih članova Statuta grada, onih koji su propisali da do 1. januara 2021, da dobro ste čuli, do 1. januara pretprošle godine, Valjevo dobije Plan razvoja grada. Šta reći o Planu kvaliteta vazduha usvojenom 2016? Plan za rešavanje jednog od najtežih problema građana Valjeva nije odobrilo Ministarstvo zaštite životne sredine, što je neko u Gradskoj upravi krio skoro punih pet godina! Ima li odgovornosti za činjenicu, koja je zapravo zločin prema građanima, što je još uvek samo u nacrtu Plan kvaliteta vazduha koji je trebalo da se primenjuje od 1. januara prošle godine?

Od 1. januara 2022! A već izmiče septembar 2023… Sa njim i prazno i olako dato obećanje da Valjevo, dolaskom gasovoda, više neće biti zagađen grad!

Lokalni front Va će i dalje podsećati Valjevce šta im sve duguje jedna rasipnička i neodgovorna vlast. I ne samo to: jedan od prvih zadataka budućeg saziva Skupštine biće ostvarivanje strateški najvažnijih, a potpuno zanemarenih odluka, kao što je usvajanje dugoročnog plana razvoja grada na sasvim drugim osnovama. Lokalni front smatra da grad ne čine zidovi već ljudi; jedan od osnovnih ciljeva novih javnih politika mora biti stvaranje uslova da u Valjevo dolaze da žive i rade mladi i obrazovani ljudi. Ne da iz Valjeva odlaze…

Sve ovo neće biti moguće dok Skupština grada ne postane mesto gde će se zaista odlučivati o sudbini našeg grada. I kada prestane da bude cirkus praznih obećanja, poligon za zamagljivanje stvarnosti i arena za obračun sa svima koji misle drugačije od onoga što se vrlo prikladno zove „politika Aleksandra Vučića“!”

Odbornik u Skupštini Valjeva i aktivista Lokalnog fronta, Željko Trifunović, se osvrnuo na poslednju održanu sednicu.

“Sa žaljenjem moram da obavestim kako je odnos prema jedinom odborniku Lokalnog fronta u Skupštini grada pao na još niži nivo nego do sada, ma kako se meni činilo da je to nemoguće. Incidenti se monotono ponavljaju od sednice do sednice, da bih u petak, 22. septembra, bio, na primer, od najvišeg službenika Grada, optužen da obmanjujem javnost, što i jeste razlog zbog kojeg je Lokalni front zakazao konferenciju za medije upravo u ovom prostoru.

Sve počinje mojim dopisom iz maja ove godine (kopiju imate u materijalu) kojim sam od gradonačelnika, u skladu sa Poslovnikom, zatražio kopije ugovora za prvu i aneksa za drugu fazu projekta „Čista Srbija“. Kako ni do početka sednice, skoro pet meseci kasnije, nisam dobio tražene dokumente, javio sam se za reč kako bih reklamirao konkretnu povredu Poslovnika od strane gradonačelnika”, kaže Trifunović, i dodaje:

“Gospodin Gojković meni nije odgovorio zbog čega evidentno nije poštovao odredbe Poslovnika. Umesto objašnjenja, on je mene uvredio optužbom da obmanjujem javnost!

U redu, da vidimo šta je istina o projektu „Čista Srbija“. Odgovor smo potražili na zvaničnoj internet prezentaciji ovog poduhvata.”

“Kao što vidite, područje našeg grada ima tri obećanja: Valjevo sa 102,163 kilometra kanalizacione mreže plus 66,351 km mreže u Divcima i 13,801 km u Leliću. Na ovoj listi ne pominju se nikakve faze, pa je meni bar bilo logično da su svi ovi projekti iz prve faze. Uostalom, to potvrđuje i sadržaj stranice „Lepa reč Valjeva“ sa datumom 23. februar 2022.

Nije mi teško da još jednom izdvojim ključne rečenice iz teksta koji je pred nama:

1. Momirović je rekao da je Valjevo podeljeno u nekoliko celina i da očekuje da će radovi krenuti od marta do juna;

2. Valjevo je ušlo u prioritet, krećemo da gradimo i uveren sam da će za godinu i po dana biti završena kanalizaciona infrastruktura, a za tri godine i izgrađena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Ko, dakle, ovde obmanjuje javnost? Odbornik Željko Trifunović koji je samo koristio pravo iz Poslovnika i tražio informacije od gradonačelnika koji je navedene ugovore potpisao i, valjda, i pročitao?

Ako je javnost obmanuo ministar Momirović, što njemu inače nije prvi put, očekujem da se g. Gojković ogradi od njegovih izjava koje odista nemaju nikakve veze sa stvarnošću. U suštini, Gojković je postao saučesnik u obmani dugoj skoro 200 kilometra time što je sve te kule i gradove postavio na zvaničnu internet prezentaciju Grada Valjeva. Najzad, da bi sebi još više naškodio, g. Gojković je vrlo drsko na sednici Skupštine grada, optužio jednog odbornika da o tome obmanjuje javnost!

Naravno, sve ovo što smo do sada videli dostaviću i g. Gojkoviću sa zahtevom da mi se javno izvini, najkasnije do naredne sednice Skupštine ili na njoj. Nadam se da će do tog časa prestati da od očiju javnosti krije i tražene ugovore za obe faze projekta „Čista Srbija“. Još jedan gaf Lazara Gojkovića sa ove sednice: ničim nateran, jasno i glasno je izjavio da nijedan grad u Srbiji u poslednje tri godine nije dobio više novca iz Republike od Valjeva!

Lokalni front je proverio podatke o ukupnim podsticajima regionalnog razvoja za 2020, 2021. i 2022. godinu koje objavljuje državna Agencija za privredne registre. Podaci su u prilogu materijala, a ovde su odštampane i tabele sa iznosima podsticaja za gradove i opštine koji su dobili veća sredstva od Valjeva. Žao mi je što ću razočarati g. Gojkovića, ali Valjevo je u tri godine bilo veoma daleko od vrha: 2020. bilo na 33. mestu, 2021. je skočilo do dvadesetog, a u protekloj godini palo na mesto broj 34! Toliko o uskoro bivšem gradonačelniku…

Zato, nekoliko reči i o budućem gradonačelniku Valjeva: za razliku od dve figure kojima nas je do sada usrećila Srpska napredna stranka, novi čovek na tom mestu biće ličnost. Ličnost svesna zakonske obaveze da o svom radu podnosi izveštaje Skupštini i građanima Valjeva! Ličnost koja neće obmanjivati građane Valjeva jeftinom stranačkom propagandom”, zaključuje Trifunović.

Lokalni front: Da li je i Gradac “reka bez povratka”? – pročitajte OVDE