30/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Sa 613 dinara po satu, Srbija je na dnu Evrope
prazan-novcanik-a.jpg

Sa 613 dinara po satu, Srbija je na dnu Evrope

Autor 27/04/2023

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa za februar 2023. godine u Valjevu iznosila 69.456 dinara, u Lajkovacu 77.653, Ljigu 68.975, u Mionici 60.696 dunara i na Ubu 67.092.

Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2023. godine iznosila je 112.212 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 81.359 dinara. Medijalna neto zarada za februar 2023. godine iznosila je 62.239 dinara, što znači da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

„Prema podacima Nemačkog Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), prosečni troškovi rada po satu u toj zemlji su oko 39.50 evra. U zemljama, članicama EU iznose u proseku oko 30,50 evra. U Srbiji, je po našim proračunima taj trošak gotovo pet puta manji i iznosi oko 613 dinara. Velika razlika jasno ukazuje da se Srbija nalazi na samom dnu Evrope, a radnici zarobljeni u kandžama siromaštva, niske satnice i nepravde.

Inače, komponente u ceni izračunjavanja satnice su bruto plate zaposlenih, topli obrok, dnevnice i regres, troškovi odlaska i dolaska na rad, plaćeni dani za državne praznike, porezi i socijalni doprinosi koje poslodavac plaća državi, kao i njegovi izdaci za profesionalno usavršavanje i obrazovanje radnika i drugi izdaci.

Ovo su alarmantni podaci koji naglašavaju preku potrebu za ubrzanim procesom pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, jer su povećanje satnice i unapređenje uslova rada od suštinskog značaja kako bi se sprečio masovni odlazak naših radnika u potrazi za boljim zaposlenjem u inostranstvu.

Brža integracija u EU omogućila bi pristup fondovima i politikama koje bi podržale ekonomski rast i razvoj, istovremeno promovišući socijalnu koheziju i bolje uslove rada za sve građane Srbije. Ulaganje u obrazovanje, profesionalno usavršavanje radnika i socijalne beneficije od ključnog su značaja za ravnomerni rast i ekonomsku stabilnost, kako bismo osigurali bolje uslove rada, fer plate, a pre svega poštovanje radničkih prava.

Srbija nema drugu alternativu, jer će u suprotnom ostati “Eldorado” za loše poslodavce i uvoz jeftine radne snage sa elementima trafikinga, a stanovništvo će nastaviti sa odlaskom iz zemlje zbog narastajućeg siromaštva,“ navodi diplomirani ekonomista Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga.