12/04/2024
Najnovije vesti
Nagrada-Desanka-Maksimovic-15.-maj-2023.-Maticna-biblioteka-Ljubomir-Nenadovic-Valjevo-Valjevska-gimnazija-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Zlata Kocić dobitnica književne nagrade Desanka Maksimović

Autor 15/05/2023

Prestižnu književnu nagrada „Desanka Maksimović“ za ukupan doprinos srpskoj poeziji u 2023. godini dobila je pesnikinja Zlata Kocić. Tradicionalno, svečano uručenje priznanja je 16. maja.

Svečanost počinje od 11 časova, na Trgu pesništva u Valjevu – Poetski čas priređuju učenici i profesori Valjevske gimnazije i valjevski đaci u spomen na Desanku Maksimović.

Polaganje cveća na humku Desanke Maksimović biće održano u utorak, 16. maja, u 12 časova, u Brankovini.

Potom, svečanost uručenja nagrade uz umetnički program sledi od 13 časova u velikoj sali Centra za kulturu Valjevo.

Proglašenje pobednika konkursa „Desanka Maksimović“ za srednjoškolce – u Valjevskoj gimnaziji, od 17 časova.

Brankovina-odluka-zirija-Nislija-Objektiva.rs-Foto-Snezana-Jakovljevic-Krunic

Ovogodišnja slavodobitnica pesnikinja i prevodilac Zlata Kocić, jednoglasno je izabrana odlukom članova žirija: profesora dr Gorana Maksimovića, dr Slađane Ilić, profesora dr Đorđa Despića, dr Branka Vraneša i Vojislava Karanovića. Pored bronzane statue u liku poetese čije ime nosi nagrada obuhvata i povelju, kao i novčanu sumu u iznosu od sto hiljada dinara. Takođe, laureatu biva objavljena zbirka izabranih pesama, kao i priređivanje naučnog skupa o slavodobitniku, uz priređivanje zbornika naučnih radova.

U obrazloženju žiri naglašava da je pesnikinja i prevodilac, dobitnica brojnih nagrada, Zlata Kocić prisutna u srpskoj književnosti duže od pet decenija. Takođe, da suština njene poetike „počiva na doživljaju jezika i njegove leksike kao svestranog ‘čuda’, koje omogućava opstanak pojedinca i njegove duhovnosti, ali i naroda”.

Zlata Kocić objavljuje od 1971. godine: Klopka za senku (1982), Oro oko grotla (1990), Pesme (1993), Gnezdo i kupola (1995), Vazdušne freske (1999), Lazareve lestve (2003) i brojna dela poetske proze, knjige ogleda uz veliki broj prevedenih dela ruskih pesnika.

Zlata Kocić rođena je 1950. u Željevu. Osnovnu školu je završila u Svrljigu, gimnaziju u Knjaževcu. Diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za ruski jezik i književnost. Usavršavala se na studijskim boravcima u Moskvi na univerzitetu Lomonosov i Institutu Puškin, u Rostovu Velikom na institutu „ K.D. Ušinski“. Od 1975. do 1985. bila je profesor u Drugoj beogradskoj gimnaziji. Potom, u redakciji Nolit-a radi kao urednik i lektor-redaktor do 2006. godine.

Organizatori svečanosti uručenja književne nagrade su Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović”, Grad Valjevo i Zadužbina Desanke Maksimović, dok Narodna biblioteka Srbije u Beogradu priređuje Okrugli sto o poeziji slavodobitnika prestižnog priznanja.

Povodom 125. godišnjice od rođenja Desanke Maksimović i svečanosti uručenja istoimene prestižne književne nagrade u Valjevu i 30 godina rada Zadužbine, u Atrijumu u Narodnoj biblioteci u Beogradu, za 15. maj je zakazana svečana akademija „Iza štita poezije“ uz izložbu „Moj svet“ autorke Snežane Stanišić. Prema najavi, besedu će održati akademik Ljubomir Simović. U programu učestvuju: pisac Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije, zatim Svetlana Šeatović, predsednica Zadužbine „Desanka Maksimović“ uz predstavnike peskinjine porodice, učenike Valjevske gimanizije, kao i Valjevca, dramskog umetnika, Nebojšu Milovanovića i dečiju dramsku grupu Radio Beograda.