13/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo Popučke blokada puta foto Dragan Krunić 04 12 2021

MARŠ S KOLUBARE – DRUGA KOLUBARSKA BITKA PROTIV EURO LITIJUMA

Autor 15/11/2022

Aktivisti pokreta Marš sa Kolubare održaće u Valjevu ekološku akciju „Druga Kolubarska bitka protiv Euro litijuma“ u sredu, 16. novembra 2022. godine.

Akcija podrazumeva postavljanje štandova na pet lokacija u gradu, podelu informativnog materijala i razgovor sa građanima Valjeva.

Planirano trajanje akcije je od 8 do 16 sati. Lokacije na kojima će se postaviti štandovi su: Gradski trg, Plato ispred Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, Jadar, Plato kod spomenika Vuku Karadžiću (Singidunum) i pijaca u Naselju Kolubara 2.

Aktivisti pokreta upoznati su sa skrivenim namerama kompanije Euro litijum Balkan i ovim putem žele da informišu svoje sugrađane o štetnosti izgradnje rudnika, o omči koja se polako steže oko grada kao i njihovoj borbi protiv rudnika.

Žele da podsete Valjevce da je 16. novembra 1914. godine, na Đurđic, praznik koji slavi prenos moštiju Svetog Đorđa, počela velika Kolubarska bitka!

Marš s Kolubare Euro Litijum zabrana istražnih radnji blokada FOTO Dragan Krunić Foto Objektiva.rs Valjevo

Podsećamo da je Viši sud u Valjevu početkom godine potvrdio odluku valjevskog Osnovnog suda kojom je odredjena privremena mera kojom su zabranjena primenjena geološka istraživanja na području Valjevsko – mioničkog basena. Takođe, Ministarstvo poljoprivrede donelo je tokom 2022. godine protiv kompanije Euro Lithium Balkan d.o.o četiri rešenja o zabrani bušenja, zbog kršenja zakona o poljoprivredmom zemljištu.

Meštani sela Lukavac, Divci, Popučke, Dupljaj, Šušeoka, Mrčić, u dolini Kolubare, protestovali više puta u poslednjih godinu dana. Oni traže obustavu istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Euro Lithium Balkan za dalja istraživanja zbog kršenja zakona Srbije.

Brojne analize kompanije Euro Lithium Balkan d.o.o i nezavisnih laboratorija potvrđuju kontaminaciju zemljišta zagađenom rudarskom vodom na lokaciji više bušotina, što je dovelo do zagađenja tri bunara u selima Lukavac i Šušeoka.

Građani valjevskog kraja nastavljaju da se bore za svoja prava i za zabranu daljih istraživanja”, navedeno je u saopštenju za javnost građanskog pokreta Marš s Kolubare, uz navod:

EURO LITIJUM – MARŠ S KOLUBARE!!!